Израел ще поддържа учебния център на гръцките ВВС

311 прочитания

Израелската държава и местната частна компания Elbit са избрани да поддържат учебния център на гръцките ВВС в следващите 22 години. Това съобщиха от МО на Израел.

Договорът, който предстои да бъде подписан между правителствата на Гърция и Израел, покрива поддръжката авиационната техника в учебен център за военни пилоти. Той ще бъде създаден в авиобаза Каламата, където и в момента се базира 120-то учебно крило, което се грижи за обучението на нови пилоти за гръцките ВВС.

В рамките на договора, който е на стойност €1,375 млн., ще бъдат купени и 10 учебно-тренировъчени самолети M-346 (на снимката), който ще се използват за напреднало и преходно към изтребител обучение. Elbit ще се погрижи и за поддръжката и модернизацията на наличните гръцки турбовитлови учебни самолети T-6A Texan II.

Годишно, учебният център ще осигурява 10 000 летателни часа.

Принципът, по който ще бъде изграден центъра повтаря този, при който се обучават пилотите в израелските ВВС. Там целият учебен флот от Grob 120A, T-6A и M-346 се поддържа от компанията Elbit, която има ангажимента да предоставя определен брой часове на израелските ВВС. Програмата за обучение и летателния персонал са грижа на израелската държава.

От съобщението на израелското МО се подразбира, че гръцките M-346 ще са в същата конфигурация, както израелските M-346 Lavi. Те имат някои разлики със стандартния учебен самолет.

Elbit и Израел са спечелили договора в рамките на конкурсна процедура, при която са се конкурирали с канадската компания CAE и американската Lockheed Martin. Американската оферта е била изградена около учебната машина L-39CW (употребявани L-39C с авионика и двигател от новия L-39NG), но тя не е била разгледана по същество, заради недоволство от предоставения самолет. Канадците също са предложили решение около M-346, но на осезаемо по-висока цена.

Индикации, че Израел е фаворит за поръчката имаше още от лятото.

Гръцките ВВС обучават своите военни пилоти с турбовитловия T-6A и реактивния учебен самолет T-2E Buckeye. Последният, обаче е крайно остарял и въпросът за подмяната му е належащ.

Гърция ще стане поредния оператор на Leonardo M-346. Самолетът се използва в учебна роля в Италия, Израел, Полша и Сингапур, а учебно-бойните му версии са заявени от Азербайджан и Туркменистан, но там все още няма доставки.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания, Италия и Швеция подписаха за създаване на изтребител от шесто поколение
Следваща публикация
ОАЕ купи още два летящи радара GlobalEye
311 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Курсанти с първи самостоятелен полет

Между 23 и 26 юли 2018 г., курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски“ изпълниха първите си самостоятелни полети на летище Долна Митрополия. Това съобщават от ВВС.

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Меню