Израел ще поддържа учебния център на гръцките ВВС

274 прочитания

Израелската държава и местната частна компания Elbit са избрани да поддържат учебния център на гръцките ВВС в следващите 22 години. Това съобщиха от МО на Израел.

Договорът, който предстои да бъде подписан между правителствата на Гърция и Израел, покрива поддръжката авиационната техника в учебен център за военни пилоти. Той ще бъде създаден в авиобаза Каламата, където и в момента се базира 120-то учебно крило, което се грижи за обучението на нови пилоти за гръцките ВВС.

В рамките на договора, който е на стойност €1,375 млн., ще бъдат купени и 10 учебно-тренировъчени самолети M-346 (на снимката), който ще се използват за напреднало и преходно към изтребител обучение. Elbit ще се погрижи и за поддръжката и модернизацията на наличните гръцки турбовитлови учебни самолети T-6A Texan II.

Годишно, учебният център ще осигурява 10 000 летателни часа.

Принципът, по който ще бъде изграден центъра повтаря този, при който се обучават пилотите в израелските ВВС. Там целият учебен флот от Grob 120A, T-6A и M-346 се поддържа от компанията Elbit, която има ангажимента да предоставя определен брой часове на израелските ВВС. Програмата за обучение и летателния персонал са грижа на израелската държава.

От съобщението на израелското МО се подразбира, че гръцките M-346 ще са в същата конфигурация, както израелските M-346 Lavi. Те имат някои разлики със стандартния учебен самолет.

Elbit и Израел са спечелили договора в рамките на конкурсна процедура, при която са се конкурирали с канадската компания CAE и американската Lockheed Martin. Американската оферта е била изградена около учебната машина L-39CW (употребявани L-39C с авионика и двигател от новия L-39NG), но тя не е била разгледана по същество, заради недоволство от предоставения самолет. Канадците също са предложили решение около M-346, но на осезаемо по-висока цена.

Индикации, че Израел е фаворит за поръчката имаше още от лятото.

Гръцките ВВС обучават своите военни пилоти с турбовитловия T-6A и реактивния учебен самолет T-2E Buckeye. Последният, обаче е крайно остарял и въпросът за подмяната му е належащ.

Гърция ще стане поредния оператор на Leonardo M-346. Самолетът се използва в учебна роля в Италия, Израел, Полша и Сингапур, а учебно-бойните му версии са заявени от Азербайджан и Туркменистан, но там все още няма доставки.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ купи още два летящи радара GlobalEye
Следваща публикация
Великобритания, Италия и Швеция подписаха за създаване на изтребител от шесто поколение
274 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Diamond Aircraft тества нов учебен самолет

Австрийският самолетостроител Diamond Aircraft Industries GmbH е изпълнил първи полет на нов турбовитлов учебно-тренировъчен самолет DART-550. Машината е полетяла през май 2018 г., но от компанията не дават точна дата.

PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария

Турбовитловият учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M с борден номер 665 се завърна днес, 12 февруари 2019 г., след основен ремонт в Швейцария. Машината беше тежко повредена при аварийно кацане през ноември 2010 г.

Два самолета се блъснаха на земята на летище Бен Гурион

Boeing 737 се сблъска на земята с Boeing 767 по време на наземни операции на израелското летище Бен Гурион, край Тел Авив. При инцидента, който е станал днес, 28 март 2018 г., няма пострадали, но има сериозни поражения по двата самолета.

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Меню