Великобритания, Италия и Швеция подписаха за създаване на изтребител от шесто поколение

402 прочитания

Министрите на отбраната на Швеция, Италия и Великобритания подписаха меморандум за разбирателство за създаване на боен самолет от шесто поколение. Подписването е станало на 21 декември 2020 г., но за него се съобщава в момента.

Тристранният меморандум залага равно участие на трите страни в разработката, изследователската работа, изпитанията, строежа и придобиването на боен самолет от следващо поколение. След меморандума следва да се подпише конкретно споразумение и график за изследователската и изпитателна работа, която трябва да стартира до 2025 г. След това предстои и договор за строителството на бойните самолети.

Проектът, зад който се обединяват трите държави, е наречен Future Combat Air System Cooperation и ляга на основата на проекта Tempest, който Великобритания обяви още през 2018 г. В последствие, за участие в него, заявиха интерес първо Италия, а след това и Швеция.

В меморандума е записано, че Италия и Великобритания ще заменят с новия изтребител своите Eurofighter. Логично е Швеция да залага самолета, като заместник на Gripen, но засега страната заявява, че участва в програмата с цел най-вече да разработва нови авиационни технологии.

Проектът Tempest (макет на снимката), който бе обявен през лятото на 2018 г., предвиждаше серийното производство на новия самолет да стартира през 2035 г. и до 2040 г. всички британски Eurofighter да бъдат заменени от него. През ноември миналата година британското правителство обяви, че влага в програмата около £1 млрд. в рамките на следващите четири години.

С подписания меморандум в Европа окончателно се оформят два проекта за създаване на изтребител от шесто поколение – френско-германско-испанският FCAS (Future Combat Air System) и британско-италианско-шведският проект. FCAS, обаче е значително по-напред, като вече има подписани конкретни договори за строеж и изпитание на технологични демонстратори.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ разположиха БЛА Reaper в Румъния
Следваща публикация
Израел ще поддържа учебния център на гръцките ВВС
402 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Меню