Великобритания, Италия и Швеция подписаха за създаване на изтребител от шесто поколение

402 прочитания

Министрите на отбраната на Швеция, Италия и Великобритания подписаха меморандум за разбирателство за създаване на боен самолет от шесто поколение. Подписването е станало на 21 декември 2020 г., но за него се съобщава в момента.

Тристранният меморандум залага равно участие на трите страни в разработката, изследователската работа, изпитанията, строежа и придобиването на боен самолет от следващо поколение. След меморандума следва да се подпише конкретно споразумение и график за изследователската и изпитателна работа, която трябва да стартира до 2025 г. След това предстои и договор за строителството на бойните самолети.

Проектът, зад който се обединяват трите държави, е наречен Future Combat Air System Cooperation и ляга на основата на проекта Tempest, който Великобритания обяви още през 2018 г. В последствие, за участие в него, заявиха интерес първо Италия, а след това и Швеция.

В меморандума е записано, че Италия и Великобритания ще заменят с новия изтребител своите Eurofighter. Логично е Швеция да залага самолета, като заместник на Gripen, но засега страната заявява, че участва в програмата с цел най-вече да разработва нови авиационни технологии.

Проектът Tempest (макет на снимката), който бе обявен през лятото на 2018 г., предвиждаше серийното производство на новия самолет да стартира през 2035 г. и до 2040 г. всички британски Eurofighter да бъдат заменени от него. През ноември миналата година британското правителство обяви, че влага в програмата около £1 млрд. в рамките на следващите четири години.

С подписания меморандум в Европа окончателно се оформят два проекта за създаване на изтребител от шесто поколение – френско-германско-испанският FCAS (Future Combat Air System) и британско-италианско-шведският проект. FCAS, обаче е значително по-напред, като вече има подписани конкретни договори за строеж и изпитание на технологични демонстратори.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ разположиха БЛА Reaper в Румъния
Следваща публикация
Израел ще поддържа учебния център на гръцките ВВС
402 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия ще получи ремонтираните беларуски МиГ-29 през 2021 г.

Беларус ще предаде ремонтираните и модернизирани изтребители МиГ-29 на Сърбия в началото на 2021 г. Това казва председателят на държавния беларуски военно-промишлен комитет комитета Роман Головченко, цитиран от беларуската информационна агенция БЕЛТА.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Castle Forge 2021

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в…
Меню