Военните Cougar стават летящи линейки?!

Притиснати от обстоятелствата и идващите избори, управляващите пробутват решение с неясни финансови параметри и проблемна ефективност

1K прочитания

На фона на нестихващите искания за осигуряване на система за спешна медицинска помощ по въздух, управляващите лансираха пътна карта, според която четири вертолета AS 532AL Cougar от състава на ВВС трябва да бъдат преоборудвани за изпълнение на задачата. Това стана днес, 6 януари 2021 г.

Т.нар. „пътна карта” бе представена по време на днешното заседание на Министерски съвет от здравния министър Костадин Ангелов. Той заяви, че в момента е стартирана процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на един медицински вертолет с европейски средства. Става дума за влачещата се вече година инициатива с пренасочени 20 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж”.

Ангелов заяви и че е правил среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски и заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. На срещата е бил обсъден вертолетният флот на ВВС и факта, че част от него може да се използва за медицински цели.

„От три до четири Cougar могат да бъдат използвани за осъществяването на медицински цели, като за целта, те могат да бъдат ремонтирани от европейска фирма Airbus Helicopters. Направили сме постъпления за осигуряване на допълнителна информация за стойността на този ремонт, по отношение претрансформирането на тези Cougar-и от армията за извършването на медицинско спасяване”, казва здравният министър.

Той е провел и среща с представители на авиоремонтните заводи в страната в лицето на ТЕРЕМ и „Авионамс”. Последните са заявили, че могат да ремонтират наличните Ми-17, но те били доста големи, което лимитирало възможните им площадки за опериране.

„Начертаваме следната пътна карта за осъществяване на медицинските цели на МЗ по отношение на медицинската евакуация по въздуха – закупуване на един брой хеликоптер с европейски средства и осигуряване национално финансиране за ремонт на съществуващите Cougar-и към МО, които са четири на брой. Продължаваме с комуникацията съвместно с армията, генерал Николов от пожарната (главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР – бел. ред.), МЗ, за да намерим най-добрата форма за започване изграждането на системата HEMS на територията на България.”, завършва министърът.

Не става ясно, дали въпросната пътна карта е била приета от Министерски съвет или само представена за сведение от здравния министър.

„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването ѝ на здравния министър. Борисов беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Струва си да се отбележи, че не се дават оценки за това какви финансови средства ще са необходими, нито се дава срок за реализация на т.нар. „пътна карта“.

По-рано през деня военният министър Красимир Каракачанов директно изрази готовност повереното му министерство да предостави четири броя Cougar, както и екипажи за тях, които да се използват за медицински задачи, но все пак застрахова, като каза, че трябва да се търси и ефективност.

„Министерството на здравеопазването трябва да прецени дали тези хеликоптери са подходящи, защото те не са оборудвани за медицински дейности и ще са нужни средства за преоборудване“, поясни Каракачанов.

Той обясни, че, ако се избере вариантът да се ползват четири военни хеликоптера, те могат да бъдат разположени в четири различни бази и така да покриват територията на страната.

„Един от хеликоптерите може да бъде на авиобаза „Чайка“ и да обслужва тази част от страната, другият – в Долна Митрополия, трети – в Пловдив – в авиобаза „Крумово“, а четвърти – на авиобаза „Враждебна“. Въпросът е дали това е по-евтиният или по-добрият вариант за здравеопазването“, поясни министър Каракачанов.

Добре забравеното старо
Идеята за преоборудването на част от наличните вертолети AS 532 Cougar, не просто не е нова, тя вече веднъж успя да се роди и умре в рамките на кабинета „Борисов 3”.

Датата е 13 декември 2017 г. На заседание на Министерски съвет се отпускат 19,9 млн. лева за техническата поддръжка на изтребителите МиГ-29. Премиерът Борисов се впуска в любимите си разсъждения около наличната военна авиация, като се съсредоточава атаките си срещу вертолетите Cougar и военно-транспортните самолети Spartan (негова любима тема в последните 10 – 11 години) и заявява, че летят едва четири Cougar-а и един C-27J, но на никой не му правило впечатление, защото те нямали никакви реални функции. В хода на монолога си, на Борисов му хрумва, че трябвало да се помисли дали Министерство на здравеопазването да не вземе два – три от тях и да ги използва за собствените си задачи.

Тогавашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев (и днешен финансов министър) казва, че това му се струва добра идея, защото имало план за вкарване в „Спешна помощ” на два вертолета, но нямало пари за това. На това изказване премиера Борисов му отговаря, че не два, а ако иска три ще получи, но първо трябва да се ремонтират. Каракачанов заявява, че това няма да намали разходите за поддръжка, но щяло да помогне за по-целесъобразно използване и да дава повече нальот на пилотите, което според него е разсъждение в правилната посока.

Месец по-късно, темата отново изплува на поредното заседание на Министерски съвет. Датата този път е 18 януари 2018 г. и думата отново взема премиера Борисов.

„Ананиев, правихме преглед на хеликоптерите. Имаме маса хеликоптери! С министър Каракачанов, с министър Радев (тогавашният вътрешен министър – бел. ред.) сядате и правите. Имаме хеликоптери, които могат да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които можем да ги преоборудване за горски пожари. Ще ги карат военните, така че ем ще натрупват допълнителни летателни часове, ем ще тренират, ем в същото време ще вържат работа и ще спасяват човешки живот. Имаме я техниката!”, това каза Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Министър Каракачанов пояснява след това, че вече е имало работни междуведомствени срещи, на които са били маркирани основните възможности за сътрудничество между МО, МЗ и МВР, по отношение на летателната техника.

„Точно това уточнихме, че първо трябва да се направи една финансова сметка тези хеликоптери, които не ползваме, колко ще струва ремонтът им. След което, наистина, има достатъчно техника с която и нуждите на здравеопазването, и на МВР по отношение на пожари и други бедствия, при които се ползват вертолети”, обяснява военният министър.

След това заседание на МС, темата за използването на военните вертолети за медицински цели изчезва от общественото пространство. През септември 2018 г. АЕРО изпрати официален въпрос до МО, за това, до къде са стигнали тези планове. От там отговориха следното:

„Предоставена е информация за финансовите параметри, свързани с възстановяване на летателната годност на наличната вертолетна техника и с поддържането ѝ в експлоатационна годност. До момента не се е пристъпило към стартиране на проект за преоборудване на вертолет с медицинска апаратура (тип линейка).”

АЕРО научи от собствени източници, че финансовите параметри, които са били представени тогава са били толкова обезкуражаващи, че и МЗ, и МВР са се отказали от идеята да използват вертолети Cougar за собствени задачи.

Защо, обаче нещо, което е било погребано преди три години, се появява отново в публичното пространство и то вече под формата на „пътна карта”?

Нагнетяване на напрежението
Темата за липсата на специализирани медицински вертолети се повява на приливи и отливи от повече от десетилетие, но в последната година и половина напрежението по нея се увеличава непрестанно, което принуждава управляващите, макар и с лека неохота, да правят стъпки в тази посока.

На 16 септември 2019 г. Планинската спасителна служба (ПСС) правят поредната си тежка спасителна операция в Пирин. От службата искат в операцията да се включи спасителен вертолет, но това е невъзможно. На другия ден в прессъобщение от ПСС пишат следното:

„ПСС отново призовава отговорните институции да се включат в решаването на проблема с въздушното спасяване в България. Единствено този вид транспорт може да даде шанс за бърза и адекватна спешна медицинска помощ на тежко пострадали в труднодостъпни и отдалечени местности”

Ден по-рано, вертолет Ми-8ПС на „Авиоотряд 28” извършва задача за медицинска евакуация по въздуха, не на кого да е, а на председателя на парламента Цвета Караянчева, която по-рано на същия ден претърпява лека автомобилна катастрофа край Шуман. Основната ѝ травма бе счупена ключица, но вертолетът изпълни полет за нейния превоз от шуменската болница до Правителствена болница в София.

Паралелът между двете събития се засилва и от факта, че през лятото на същата година „Хели ер” окончателно се отказа от опитите си да изгражда система за HEMS у нас (доколкото беше възможно това за един частен оператор) и продаде последния си медицински вертолет AW 109 в Грузия.

Две седмици по-късно, на 30 септември 2019 г., вертолет Cougar от състава на ВВС извърши медицинска евакуация на шефа на общинския съвет в Русе, като го превози от дунавския град до София. Както заяви тогава про-правителственият вестник „24 часа”, това е станало след личната заръка на премиера Борисов.

През ноември 2019 г. пък дойде новината, че Македония изгражда собствена система за HEMS, което също предизвика обществени реакции.

На 20 февруари 2020 г. бе обещано, че с пренасочени средства на оперативна програма „Региони в растеж” ще бъдат купени два медицински вертолета. Ставаше въпрос за 20 млн. лева, а новината беше обявена в Парламента от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Още тогава, обаче беше ясно, че парите няма да стигнат за покупка на два вертолета, а само на един. Нещо, което се потвърди, след проведеното пазарно проучване през лятото на 2020 г. Парите пък, бяха одобрени официално за проекта чак на 24 септември.

През ноември 2020 г. темата се разгоря отново и то с невиждана до сега сила. Първо, на 11 ноември, премиерът великодушно пренасочи двата VIP вертолета Ми-8ПС от състава на „Авиоотряд 28” за справяне с пандемията от COVID-19.

„На Росен Желязков разпореждам правителствените хеликоптери двата, плюс другите два за всеко място, където трябва да се излети, а с кола е бавно, примерно, дали е в Родопите, дали е Смолян, Кърджали, Силистра, да се ползват летателните средства и на минутата да се изпраща всичко необходимо. На минутата! Така, че екипажите да са готови. За един човек, за един човек ще лети. Не искам да се чува, че за някой не сме се погрижили”, каза тогава премиера.

Няма, обаче индикации, че двете машини са извършили и един полет по линия на спешната медицинска помощ за двата месеца от тогава, нито пък полет във връзка с пандемията.

В края на ноември, между двете четения на Държавния бюджет за 2021 г., депутатът от БСП Дора Янкова, внесе предложение да се направи капиталов разход в бюджета на здравното министерство за закупуването на два вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха и реакции при кризи. Освен машините, трябва да се купи и медицинско оборудване за тях и съпътстващото оборудване. За това се предлага да се отдели бюджет от 25 млн. лева.

Предложението, обаче е отхвърлено без дебат и при полупразна зала.

Темата бе поставена в светлините на общественото внимание от телевизионния водещ и лидер на партията „Има такъв народ” Слави Трифонов, който в профила си в социалната мрежа Facebook написа следното:

„Депутатите не могат да отделят 25 милиона лева от нашите пари за медицински хеликоптери, които могат да спасят нашия живот в извънредна ситуация, но могат да отделят минимум 23 милиона лева за партийни субсидии.
България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, която няма нито един медицински хеликоптер.
Нито един.
Пак ще напомня – Румъния има 14 такива специализирани хеликоптери. Дори Северна Македония има два. Северна Македония, бе!
Тези хрантутници в Народното събрание за пореден път доказват, че не им пука за нас. За нашия живот. Те се интересуват само от себе си. От собствения си комфорт. От това да живеят като богоизбрани.”

С цел замазване на ситуацията от Министерство на здравеопазването побързаха да излязат с подвеждащо прессъобщение, в което се казва, че депутатите не са спирали покупката на медицински вертолети – напротив, има такава процедура и тя тече. Това, което пропуснаха от МЗ е да отбележат, че се касае за две отделни инициативи – едната на депутата Янкова, която предлага отпускане на целеви средства в бюджета за 2021 г., а другата, за която пише МЗ, е за покупка на поне един вертолет с пренасочените евросредства по оперативна програма „Региони в растеж”.

На 3 декември 2020 г. от Президентството директно предложиха да се изгради цялостна система за HEMS с покупката на пет вертолета и изграждане на инфраструктура за тях, като дори направиха калкулация за това – 85 млн. лева. Това трябва да се реализира в рамките на националния план, който да способства за възстановяването от кризата, причинена от COVID-19. Предложението срещна само мълчание от страна на управляващите.

За да приключи годината подобаващо, на 21 декември 2020 г., в един от лайвстриймовете, с които Борисов контактува напоследък с данъкоплатците, се разбра, че премиерът обмисля да преоборудва вертолети Ми-14 за изпълнение на медицински задачи. Това стана ясно от диалог между него, военния министър Каракачанов и изпълнителния директор на ТЕРЕМ ЕАД Иван Досков.

„Ще се чуеш с министър Ангелов. В момента здравето (Министерство на здравеопазването – бел. ред.) искат да купят хеликоптери за катастрофи, аварии, ей такива неща. Казаха ми, че при вас има три много добри, които ако минат през ремонт в ТЕРЕМ, в „Авионамс”, да се отремонтират моторите и другите работи, може да ги направим трите за 18 млн. Такава цена ми дават”, обръща се Борисов към Каракачанов днес, 21 декември 2020 г., докато двамата са на посещение в ТЕРЕМ „Хан Крум”, Търговище.

Докато той казва това, изпълнителният директор на „ТЕРЕМ-Холдинг” ЕАД уточнява, че се касае за вертолетите Ми-14.

„Колко човека трябва да умрат, колко хора още трябва да страдат?”, попита в ефира на bTV директорът на ПСС Емил Нешев, имайки предвид липсата на медицински вертолети у нас.

Коментарът му дойде, след като на 2 януари 2021 г. службата извърши няколко тежки спасителни акции в Стара планина, а според Нешев, те са могли да приключат за час и половина, ако е имало спасителен вертолет на разположение.

„Това, което правим не отговаря на никакви световни и европейски стандарти”, обясни Нешев за продължилите 11 часа спасителни акции.

А на 5 януари, премиерът Борисов реши да се поразходи с един от правителствените вертолети над строящата се магистрала „Хемус”. Уж за да направи инспекция, но такава едва ли е възможна, докато се лети с 200 km/h на височина 300 метра над строежа…

Cougar – скъпо, бавно и неефективно
Хвърлянето на четири броя AS 532AL Cougar за изпълнение на медицински задачи, обаче не е нищо по-различно от предизборно гасене на пожар, като очевидно не са били правени дори елементарни разчети за финансовите средства и рисковете. Или ако са правени, то е надделяла идеята, че нещо трябва да се хвърли в общественото пространство сега и веднага.

Българските машини Cougar вече наближават момента, в който трябва да преминават през т.нар. 15-годишна главна инспекция G (G-Check) в завод на Airbus Helicopters. Всъщност, първият вертолет вече мина през инспекцията през това лято. По информация на АЕРО, цената на инспекцията е била около 5 млн. лева.

Ако предположим, че ВВС и МО отделят четири вертолети за медицински задачи (а това ще са машини, които сега не се поддържат в летателна годност и се ползват като донори за резервни части, което значи че ремонтите ще са им дори по-скъпи), това означава, че само за преминаването през G-Check да идат минимум 20 млн. лева.

Министър Ангелов споменава за преоборудване на вертолетите за изпълнение на медицински задачи. Нещо, което безспорно е абсолютно необходимо. Това значи най-малкото интеграция на модул с медицински оборудване – специализирана носилка (или две), място за закрепването ѝ, места за медицинския персонал в близост до пострадалите, реанимационно оборудване в лицето на медицинска апаратура като система за обдишване, дефибрилатори и монитор за следене на жизнените показатели, и други такива, изисквани от стандартите за спешната медицинска помощ. Въпросният модул не е евтин, като цената може да варира от около 200 000 лева до почти милион – всичко зависи от изискванията и качеството на купеното оборудване, което трябва да е съвместимо с вертолета и одобрено от производителя му.

Примерен медицински модул на вертолет от семейството на Super Puma/Cougar

На пръв поглед, влагането само на  21 – 24 млн. лева и получаването на четири специализирани медицински вертолета е повече от ефективно от финансова гледна точка, но разходите далеч не се изчерпват с това и реално превръщат решението в повече от неефективно.

Най-интересният въпрос е свързан с цената на летателния час. АЕРО научи, че в момента МО калкулира един летателен час с вертолет Cougar на малко под 10 000 лева. Това е сумата, която друга държавна институция плаща на военното ведомство, ако използва вертолетите за свои цели по заявка. Сумата покрива основните разходи по експлоатацията – гориво и амортизация. Например, спасителната акция с общинския съветник от Русе, изпълнена през 2019 г., бе излязла на МЗ почти 35 000 лева.

Доста по-леките вертолети, които стандартно изпълняват задачите по HEMS, имат и значително по-ниски разходи за експлоатация. Може да се направи информирано предположение, че една държавна институция (тоест, не калкулираща печалба), която лети на вертолет от типа H135, AW109 или Bell 429 (класически модели за HEMS в Европа), ще влага около 2000 лева за летателен час. „Хели ер” продаваха летателния час на своите AW109 за немного по-голяма сума от тази.

В повечето страни е Европа, HEMS се извършва от вертолети от класа на този Bell 429

Прочие, този факт е явно добре известен и на премиера Борисов. Ето какво самият той казва по време на предколедния си лайвстрийм, където изникна идеята за медицинските Ми-14:

„От Cougar-ите, които бяха накупили нашите предшественици, ползваме половината. Предложил съм още преди три години – заповядайте, вземете три от Cougar-ите – един за Северна, един за Южна България и един за София” – казва министър Каракачанов на премиера.

„Пазят се, защото е скъпа поддръжката и като го пратиш на 10 катастрофи и два пожара, ще дойде сметката в министерството…” – отвръща му Борисов”

Фактът, че летателният час на Cougar е поне 7 – 8000 лева по-скъп от един по-лек вертолет специализиран за HEMS, бързо ще обезличи спестеното от това, че се влага в съществуваща техника. Ако предположим, че четирите Cougar годишно ще се летят 1000 часа за HEMS (приблизително равно на едва – две задачи дневно), това значи, че само за пет – шест години ще се ще се похарчат допълнително толкова пари, колкото би била разликата за покупката на нови специализирани машини (приблизително 15 – 16 млн. лева на бройка).

Ще има и други разходи, като например непрекъснатото командироване на дежурни екипажи от авиобаза Крумово на площадките из страната. Разходи, които много бързо ще набъбнат до милиони в рамките на една календарна година, без въобще да се отчита натоварването на личния състав, който трябва да пътува стотици километри всяка седмица.

Като стана въпрос за екипажите, трябва да отбележим, че поддържането на 24-часово дежурство, седем дни в седмицата на четири площадки из страната ще изисква наличието на поне 12 до 15 подготвени екипажа (командир, втори пилот и борден), способни да действат във всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия (командири – пилоти класна специалност с 1-ви клас). ВВС в момента не разполагат с такъв човешки ресурс, а дообучаването му ще глътне още сериозни средства.

Оставяме настрани и чисто правните измерения на темата. В момента летателната техника се задейства в помощ на населението при бедствия и аварии след молба от кмет или областен управител до министъра на отбраната. Следва подписване на заповед от страна началника на отбраната, след изричното разрешение на военния министър. Заповедта се свежда до командира на ВВС за изпълнение и така надолу по веригата. Този процес обикновено отнема поне три часа. Това трябва да се промени и да се премине към съвсем друг тип взаимодействие, позволяващо по-бърза реакция, особено когато се касае до спасяване на човешки живот.

Оставаме настрани и сериозните размери на вертолетите Cougar – максимална излетна маса от 9 тона, диаметър на носещия винт от 15,6 m и дължина с носещия винт от 18,7 m. Самият здравен министър отбелязва, че Ми-17 са доста големи вертолети, ограничен откъм възможни площадки, което ги прави неефективни, но пропуска факта, че вертолетите Cougar не са много по-малки.

По същество, AS 532AL Cougar са тактически транспортни вертолети, които не са предназначени за мисии по HEMS

Интересен е и въпросът за времето, в което ще се реализира въпросният план на правителството. От думите на министъра на здравеопазването става ясно, че все още се събира информация от производителя Airbus Helicopters за цените и условията за ремонт и модернизация на вертолетите Cougar. Така финансовите параметри ще са ясни след поне месец, което значи и че ще могат да се калкулират и отпуснат пари чак след това. Дори и да си представим, че до пролетта има решение за отпускане на средства, то предстои бюрокрацията около организирането на обществени поръчки за ремонт и дооборудване (струва си да се отбележи, че в момента няма и рамково споразумение за поддръжката на флота от AS 532, последното изтече през ноември 2020 г.). Този ремонтен процес пък ще глътне поне шест месеца.

Така, ако всичко се развива с някаква реалистично-оптимистична скорост, първият медицински Cougar ще бъде факт в началото на 2022 г. С каква скорост ще се ремонтират и преоборудват останалите три е трудно да се каже, но би било реалистично да се очаква, че това ще отнеме време до началото или средата на 2023 г. На този фон, ще трябва да се обучават ударно екипажи от ВВС за дежурство – процес, за който ще са необходими още вертолети и още време (и още пари).

Предложената пътна карта не дава нито бързо, нито евтино, нито ефективно решение на въпроса с липсата на система за HEMS в България. Това, което управляващите правят, е гасене на поредния предизборен пожар, а реализацията на идеите им, които днес се сервират с апломб на данъкоплатците, ще бъде оставено на друго правителство.

И в заключение, нека се припомни и един факт – Изпълнението на полети за спешна медицинска помощ в рамките на Европейския съюз е регламентирано в Регламент (ЕС) № 965/2012 на Комисията от 5 октомври 2012 г. Изграждане на система за HEMS от ВВС с вертолети Cougar безкрайно трудно ще влезе в рамките на въпросния регламент. Не, че това пречи на осъществяването на задачата, но просто за пореден път в България ще тръгнем да изобретяваме колелото.

Свързани теми

Предишна публикация
Рекорден пилотски прием в Долна Митрополия
Следваща публикация
Израел ще поддържа учебния център на гръцките ВВС
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Решението за това е от 9 май, а процедурата е публикувана днес, 15 май 2018 г.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

Премиерът поиска президента Радев да поеме вината за инцидентите в авиацията

Премиерът Бойко Борисов поиска от Румен Радев, в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили, да поеме вината за инцидентите с летателни апарати от състава на ВВС. Това Борисов каза днес, 25 август 2018 г.

Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево

Днес, 12 януари 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Меню