ВВС на САЩ разположиха БЛА Reaper в Румъния

179 прочитания

ВВС на САЩ съобщиха на 4 януари 2021 г., че са базирали за постоянно ескадрила безпилотни апарати MQ-9 Reaper в Румъния. Заедно с тях са и 90 души персонал.

Машините са базирани в 71-ва авиобаза на румънските ВВС, разположена край град Къмпия-Турзи в централната част на Румъния. Апаратите ще се използват за мисии по разузнаване и наблюдение.

Пребазирането е в рамките на концепцията на ВВС на САЩ за гъвкаво базиране. Според нея, летателните апарати и персонала им, които нормално биха били на едно летище, се разпределят на няколко, което дава по-голям шанс за оцеляване при мащабна противникова атака. Освен това, безпилотните апарати ще участват в съвместни тренировъчни задачи с други сили на САЩ в региона, както и ще засилват съвместимостта с американските съюзници.

Докато ескадрилата бъде обявена за напълно боеготова, тя ще се числи към 31-ва експедиционна оперативна група, отряд 1. Те са към 31-во изтребително крило базирано в Авиано, Италия.

ВВС на САЩ подчертават, че така засилват присъствието си в Румъния, което става след съгласие от румънската страна. Американски Reaper са били разполагани и преди в 71-ва база. Това стана преди година, но тогава разполагането им бе определено за временно и приключи през миналата пролет.

Разполагането на Reaper в Румъния се очакваше от поне две години, след като през 2018 г. Air Force Times съобщиха, че в страната се изгражда инфраструктура за разполагането на БЛА Reaper. От 2019 г. в Полша също се разполага ескадрила MQ-9, като се планира в близко бъдеще да се разположи още една.

MQ-9 Reaper е многоцелев БЛА от клас HALE. Бойният му товар на външно окачване достига 1400 kg и с него продължителността му на полета достига 14 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания, Италия и Швеция подписаха за създаване на изтребител от шесто поколение
Следваща публикация
Гърция подписва за Rafale в края на месеца
179 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11

Специални сили на САЩ са достигнали мястото на катастрофата на самолет-ретранслатор E-11A, който се разби вчера, 27 януари 2020 г. и са прибрали телата на загиналия екипаж. Това съобщава Newsweek, позовавайки се на източници в Пентагона.

Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80

Секретарят (министърът) по отбраната на САЩ Джим Матис е заповядал процентът боеготова бойна авиационна техника да достигне 80, до края на септември 2019 г. Това съобщава Defense News.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Първият сблъсък

На 1 август 1943 г. Военновъздушните сили на България, тогава известни, като Въздушните на Негово Величество войски или ВНВВ, за първи път влизат в пряк въздушен бой срещу многоброен и мотивиран противник, летящ на модерни бойни самолети. Какво се случва над България в онзи горещ неделен ден?

Меню