ВВС на САЩ разположиха БЛА Reaper в Румъния

275 прочитания

ВВС на САЩ съобщиха на 4 януари 2021 г., че са базирали за постоянно ескадрила безпилотни апарати MQ-9 Reaper в Румъния. Заедно с тях са и 90 души персонал.

Машините са базирани в 71-ва авиобаза на румънските ВВС, разположена край град Къмпия-Турзи в централната част на Румъния. Апаратите ще се използват за мисии по разузнаване и наблюдение.

Пребазирането е в рамките на концепцията на ВВС на САЩ за гъвкаво базиране. Според нея, летателните апарати и персонала им, които нормално биха били на едно летище, се разпределят на няколко, което дава по-голям шанс за оцеляване при мащабна противникова атака. Освен това, безпилотните апарати ще участват в съвместни тренировъчни задачи с други сили на САЩ в региона, както и ще засилват съвместимостта с американските съюзници.

Докато ескадрилата бъде обявена за напълно боеготова, тя ще се числи към 31-ва експедиционна оперативна група, отряд 1. Те са към 31-во изтребително крило базирано в Авиано, Италия.

ВВС на САЩ подчертават, че така засилват присъствието си в Румъния, което става след съгласие от румънската страна. Американски Reaper са били разполагани и преди в 71-ва база. Това стана преди година, но тогава разполагането им бе определено за временно и приключи през миналата пролет.

Разполагането на Reaper в Румъния се очакваше от поне две години, след като през 2018 г. Air Force Times съобщиха, че в страната се изгражда инфраструктура за разполагането на БЛА Reaper. От 2019 г. в Полша също се разполага ескадрила MQ-9, като се планира в близко бъдеще да се разположи още една.

MQ-9 Reaper е многоцелев БЛА от клас HALE. Бойният му товар на външно окачване достига 1400 kg и с него продължителността му на полета достига 14 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция подписва за Rafale в края на месеца
Следваща публикация
Великобритания, Италия и Швеция подписаха за създаване на изтребител от шесто поколение
275 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Български C-27J участва на тренировка в Румъния

Днес, 12 май 2019 г. летателен и инженерно-технически състав от 16-а транспортна авиационна група се пребазира в Румъния с военно-транспортен самолет C-27J Spartan. Това съобщиха от ВВС.

Полша купува Bayraktar TB2

Полша купува турските безпилотни апарати Bayraktar TB2. Това е съобщил полският министър на отбраната Мариуш…

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”

Премиерът Бойко Борисов отново заговори за възможността да се развие производство на безпилотни апарати заедно с Израел. Това изказване той направи днес, 1 ноември 2018 г., след срещата си с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

Меню