ВВС на САЩ разположиха БЛА Reaper в Румъния

275 прочитания

ВВС на САЩ съобщиха на 4 януари 2021 г., че са базирали за постоянно ескадрила безпилотни апарати MQ-9 Reaper в Румъния. Заедно с тях са и 90 души персонал.

Машините са базирани в 71-ва авиобаза на румънските ВВС, разположена край град Къмпия-Турзи в централната част на Румъния. Апаратите ще се използват за мисии по разузнаване и наблюдение.

Пребазирането е в рамките на концепцията на ВВС на САЩ за гъвкаво базиране. Според нея, летателните апарати и персонала им, които нормално биха били на едно летище, се разпределят на няколко, което дава по-голям шанс за оцеляване при мащабна противникова атака. Освен това, безпилотните апарати ще участват в съвместни тренировъчни задачи с други сили на САЩ в региона, както и ще засилват съвместимостта с американските съюзници.

Докато ескадрилата бъде обявена за напълно боеготова, тя ще се числи към 31-ва експедиционна оперативна група, отряд 1. Те са към 31-во изтребително крило базирано в Авиано, Италия.

ВВС на САЩ подчертават, че така засилват присъствието си в Румъния, което става след съгласие от румънската страна. Американски Reaper са били разполагани и преди в 71-ва база. Това стана преди година, но тогава разполагането им бе определено за временно и приключи през миналата пролет.

Разполагането на Reaper в Румъния се очакваше от поне две години, след като през 2018 г. Air Force Times съобщиха, че в страната се изгражда инфраструктура за разполагането на БЛА Reaper. От 2019 г. в Полша също се разполага ескадрила MQ-9, като се планира в близко бъдеще да се разположи още една.

MQ-9 Reaper е многоцелев БЛА от клас HALE. Бойният му товар на външно окачване достига 1400 kg и с него продължителността му на полета достига 14 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция подписва за Rafale в края на месеца
Следваща публикация
Великобритания, Италия и Швеция подписаха за създаване на изтребител от шесто поколение
275 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Водят се преговори за продажба БЛА Avenger

Американската компания General Atomics води сериозни разговори с потенциален клиент за своя безпилотен апарат Avenger (известен също и като Predator C). Това съобщава Defense News.

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Меню