Правителството гласува за осигуряване на вертолетите Cougar

466 прочитания

Правителството гласува за осигуряване на логистичната поддръжка на вертолетите AS 532AL Cougar от състава на ВВС, след като старото рамково споразумение за осигуряване на интегрирана логистична поддръжка изтече преди месец. Това стана вчера, 6 януари 2021 г.

„Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с осигуряване на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532AL Cougar и двигатели MAKILA 1A1 от състава на Военновъздушните сили на Република България”, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Гласуването на това решение позволява на МО да сключи договор хипотеза на член 149, алинея 1, точка 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), което позволява да не се прилага процедура по ЗОП, поради това, че „възлагането на които е свързано с предоставяне на информация, чието разкриване противоречи на основните интереси на сигурността на страната съгласно чл. 346 ДФЕС”.

Правителството използва тази хипотеза на няколко пъти в последните месеци за да осигурява сключване на договори в областта на отбраната без провеждане на обществени поръчки. Точно такъв бе случая с модернизацията на танковете Т-72 и покупката на бронирани машини за специалните сили, където се целеше сключване на договор с конкретен доставчик без провеждане на конкурсна процедура по ЗОП.

Източник на АЕРО от МО, обаче твърди, че в случая се цели поръчката да се възложи през агенцията на НАТО NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Тази агенция има множество функции и може да осигурява интегрирана логистична поддръжка за военна техника на страните членки, като сключва и менажира от името на страните съответните договори с доставчици на такива услуги.

Не става ясно, защо след близо 15 години самостоятелно осигуряване на поддръжката на вертолетите Cougar, сега МО е решило да действа през NSPA. Ако информацията се потвърди официално, то това може да е сигнал за генерална промяна в начина, по който българското МО осигурява логистиката за своите летателни апарати.

“С осигуряването на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532AL Cougar и двигатели MAKILA 1А1 се цели възстановяване на техническото състояние и необходимите способности за изпълнение националните и съюзни ангажименти. С интегрирането на нови системи и обучение на инженерно-техническия и летателен състав ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност”, пише в правителственото съобщение.

Действащият доскоро договор за интегрирана логистична поддръжка за вертолетите Cougar бе сключен на 15 ноември 2013 г. Той бе подписан с производителя Airbus Helicopters със срок на действие от 84 месеца (7 години). По време на действието му бяха сключени 15 конкретни договора на обща стойност от едва €13,6 млн. Предвид скромната сума вложена в поддръжката на вертолетите, не е изненадващо, че почти никога не летят повече от три от наличните 12 броя AS 532.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция подписва за Rafale в края на месеца
Следваща публикация
Рекорден пилотски прием в Долна Митрополия
466 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО най-накрая избра доставчик на пиротехнически изделия

Министерство на отбраната най-накрая приключи избора на доставчик на барутни заряди и пиротехнически средства за нуждите на ВВС. Решението за избор на победител в процедурата е подписано на 22 март 2019 г. от министъра на отбраната.

„Бъди войник“ прелетя през Пловдив

На 17 Октомври 2019 г. кампанията „Бъди войник“ стигна и до Пловдив. Освен наземния показ събитието в града се отличаваше със значително участие на Военновъздушните сили. В демонстрациите взеха участие вертолети Ми-24, AS 532 AL Cougar и самолети L-39, МиГ-29 и C-27J Spartan.

Меню