Рекорден пилотски прием в Долна Митрополия

2K прочитания
dolna mitropolia

Рекордните 25 места в специалност „летец – пилот” се обявяват за тазгодишния прием във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”, Долна Митрополия. Това се чете в заповед на министъра на отбраната от 5 януари 2021 г.

В заповед на министър Каракачанов № ОХ – 7 от 5 януари 2021 г. се обявяват бройките за прием на курсанти във висшите военни училища към МО. Общо във ВВВУ трябва да бъдат приети 54 души.

Абсолютно рекордни, за последните години, са 25-те места за специалност „летец – пилот”. Три от тях са заделени за системата на МВР, където има вертолетен отряд към Гранична полиция.

Бройките за специалност „Ръководител на въздушното движение” са седем, за специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели“ се търсят шест курсанти, толкова са и бройките в специалност „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати”. По пет са бройките в специалностите „Летищно осигуряване“ и „Авиационни, електроприборни и автоматични системи”.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.

Цялата заповед може да бъде прочетена тук.

Обявените 25 бройки за специалност „летец – пилот” идват на фона на трудностите МО да напълни бройките за специалността в последните години. През 2020 г. местата в специалността бяха 16 (две от тях за МВР), но накрая бяха намалени на едва 10 (без бройки за полицията), като едното от местата бе попълнено от курсант, който фактически повтаря първи курс заради неуспеваемост.

През 2018 г. пък беше обявен допълнителен прием, който все пак успя да запълни желаните 13 бройки.

За последно е имало толкова много бройки за пилотската специалност във втората половина на 90-те. Какво е принудило МО и ВВС да заявят такова количество летци е неясно. Дали и с какви курсанти ще се напълнят 25-те бройки, обаче ще бъде един от най-сериозните тестове за възстановеното ВВВУ, което заработи преди точно година.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството гласува за осигуряване на вертолетите Cougar
Следваща публикация
Военните Cougar стават летящи линейки?!
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

Тракийска Есен 2019

На 30 септември 2019 г. на територията на летище Чешнегирово се проведе медиен ден в рамките на провелото се на територията на авиобазите Крумово и Чешнегирово съвместно българо-американско учение „Тракийска Есен 2019“.

Меню