Гърция подписва за Rafale в края на месеца

254 прочитания

Подписването на договора за доставка на многоцелевите изтребители Dassault Rafale за Гърция ще стане факт около 25 януари 2021 г. Това съобщава гръцкото специализирано издание Ptisi & Diastima.

Според изданието, подписването ще стане факт в Атина и за него в страната ще пристигне френският военен министър Флоранс Парли. Очаква се преди това договорът да бъде одобрен от гръцкия парламент.

В средата на декември 2020 г. гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи, че договорът за новите изтребители ще бъде подписан в най-скоро време, но се е оказало, че предвид наличието на достатъчно бюрократщина за отмятане, подписването да се отложи за следващата година.

Все пак, скоростта с която се движи договора е повече от завидна. Намерението за покупката на изтребителите бе изразено официално през септември 2020 г.

Финалната цена на сделката между двете държави ще е €2,5 млрд. От тях, €2 млрд. ще са за покупката на 18-те изтребителя (12 употребявани от наличните на френските ВВС и шест новопроизведени). Всички те ще са от последния производствен стандарт F3R.

€400 млн. ще отидат за въоръжение от компанията MBDA (включително сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet).

Последните €100 млн. от сделката няма да идат директно за придобиването на Rafale, а са договор за логистична поддръжка на наличните изтребители Mirage 2000, които са от състава на гръцките ВВС.

Първите гръцки пилоти, които ще се приучат на типа, ще заминат за Франция веднага след подписването на договора. Първите шест употребявани Rafale ще пристигнат в Гърция в средата на 2021 г., последвани от шест новопроизведени през втората половина на 2022 г. и на следващата година ще бъдат получени последните шест употребявани Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
Пет AS 532 Cougar ще поддържаме чрез агенция на НАТО
Следваща публикация
Правителството гласува за осигуряване на вертолетите Cougar
254 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…

Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

Меню