Пет AS 532 Cougar ще поддържаме чрез агенция на НАТО

521 прочитания

Едва пет броя AS 532AL Cougar ще се поддържат в летателно състояние, като за логистиката ще отговаря НАТО-вската агенция NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Това се чете от стенограмата от заседанието на Министерски съвет от 6 януари 2021 г.

Както АЕРО вече съобщи, Министерски съвет реши миналата седмица поддръжката на вертолетите Cougar да не се извърши, чрез процедура в рамките на Закона за обществените поръчки, като вместо това ще се мине към поддръжка, чрез агенцията на НАТО NSPA.

Разпространенaта събота (9 януари) стенограма от правителственото заседание потвърждава тази информация и дава нови детайли около правителствените намерения.

Докладът по точката за поддръжката на вертолетите Cougar изнася заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той уточнява, че в рамките на ангажиментите на България към НАТО са заявени общо пет военно-транспортни вертолета Cougar – два вертолета с готовност 180 дни, един вертолет за авиомедицинска евакуация – 30 дни и още два вертолета с готовност 30 дни. Тоест, в рамките на тези срокове, въпросните машини трябва да бъдат предадени за съюзни операции.

„Към настоящия момент транспортната вертолетна ескадрила, в чиито състав, както казах, влизат 12 вертолета Cougar, разполага с ограничени способности за участие в съюзни подготовки, учения и операции, поради недостатъчния брой изправна авиационна техника и технологичната несъвместимост с използването от останалите страни членки на Алианса на авиационни платформи и бойна техника”, разяснява Запрянов.

Според заместник-министъра, единствено NSPA отговаря на всички условия за защита на класифицираната информация, свързана с изпълнението на дейностите по осигуряването на летателната годност и поддръжката на вертолетите Cougar и техните двигатели Makila 1А1.

“Това решение ще позволи България да използва Агенцията на НАТО за поддръжка на собствените хеликоптери при същите условия и при същата прозрачност, с която агенцията работи с останалите страни членки. Агенцията е и наш партньор по отношение изпълнението на договора за F-16 със Съединените американски щати, което позволява ние да използваме преференциални цени, както другите страни, съгласно условията при които работи агенцията”, твърди още Запрянов.

Преди да приеме точката, премиерът Борисов уточнява, че ще се осигури поддръжката на пет вертолета Cougar.

Засега, не е ясно за какъв период ще се осигурява поддръжката на вертолетите Cougar чрез NSPA, нито какви финансови средства се планират да се вложат по темата.

Ясно е обаче, че чрез осигуряването на поддръжка за пет вертолета се цели покриването на ангажиментите към НАТО, но не и за анонсираната, пак през миналата седмица, идея четири вертолета Cougar да се използват за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Ако се стигне до реализиране на този план, ще трябва да се търси друг договор за поддръжка и преоборудване.

Струва си да се отбележи, че правителството и МО залагат поддръжката на едва пет от наличните 12 броя Cougar. Това, все пак е някакъв прогрес спрямо ситуацията в последните години, когато рядко имаше повече от три изправни AS 532.

Действащият доскоро договор за интегрирана логистична поддръжка за вертолетите Cougar бе сключен на 15 ноември 2013 г. Той бе подписан с производителя Airbus Helicopters със срок на действие от 84 месеца (7 години). По време на действието му бяха сключени 15 конкретни договора на обща стойност от едва €13,6 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция подписва за Rafale в края на месеца
Следваща публикация
В Граф Игнатиево проведоха годишния си анализ
521 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще се направи нов опит за създаване на Висше военновъздушно училище

По плана за възстановяване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия продължава да се работи, като в момента са налични няколко сериозни пречки, за чието остраняване се взимат мерки. Това съобщава сайтът otbrana.com.

Черна гора ще търси нови средни вертолети

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

Меню