Шефът на Arianespace поиска повече помощ от Европа

228 прочитания

Стефан Израел посочи, че SpaceX е единственият конкурент в момента, който обаче получава безпрецедентно финансиране от американското правителство

Изпълнителният директор на Arianespace Стефан Израел поиска повече помощ от европейските правителства за да може ефективно да се балансира огромната подкрепа, която американските компании получават от САЩ. За това пише Space News.

Израел e изнесъл пресбрифинг за състоянието на компанията през изминалата година и перспективите ѝ през 2021 г. Той е посочил, че приходите за миналата година са около €1 млрд., приблизително на същото ниво, както и през 2019 г., а цялостното финансово състояние е стабилно.

Макар да е определил финансовото състояние на Arianespace, като много добро, той е посочил, че се опасява как компанията му ще се конкурира с американските компании и най-вече SpaceX, които получават огромна подкрепа от правителството на страната.

„Това, което се случва в САЩ трябва да се оцени с оглед европейската стратегия, защото нивото на изливане на публични средства е безпрецедентно и е ясно, че конкурентите ни се възползват сериозно от тези пари”, заявява Израел и посочва, че SpaceX е реално единственият истински конкурент на пазара.

Изпълнителният директор е казал, че не критикува правителствената подкрепа за SpaceX, но за него това е доказателство, че европейските правителства трябва да засилят подкрепата си за неговата компания.

Израел изрично е посочил ракетите-носители Ariane 6 и Vega C, като добър плод на публично-частното партньорство между Arianespace и Европа, като на тази база може да се получи по-добър баланс между САЩ и Европа в космическата индустрия.

„За първи път в европейската история, Европейската комисия ще поръча на куп няколко старта за Ariane 6 и Vega C, които да осигуряват мисиите Galileo и Copernicus”, казва още той.

За 2020 г. Arianespace има 10 старта – пет с ракетата Союз, три с Ariane 5 и два с малката Vega, един от които обаче бе неуспешен. Израел смята, че през 2021 г. стартовете ще са повече и вероятно ще надхвърлят 12.

Най-сериозният старт за 2021 г. е изстрелването на космическия телескоп James Webb за NASA, което се очаква през октомври с ракета-носител Ariane 5.

До пенсионирането на Ariane 5 се очакват общо осем изстрелвания, като последният старт ще бъде или в края на 2022 г. или в началото на 2023 г. Първият старт с новата Ariane 6 се планира за второто тримесечие на 2022 г.

Очаква се до март 2021 г. да стартират отново стартовете с Vega, след като са взети всички мерки за подобряване на надеждността ѝ. През 2021 г. се очакват поне три старта на Vega, както и първото тестово изстрелване на новата Vega C.

Основните изстрелвания със Союз ще са в интерес на OneWeb, но там все още няма яснота, колко изстрелвания ще могат да се реализират през тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Пореден успешен тест за New Shepard
Следваща публикация
Chang’e-5 успешно достави лунни проби
228 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…
Меню