Министър Каракачанов: Не казвам, че Cougar-ите са решение за медицинските вертолети

277 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов леко се дистанцира от идеята за превръщането на вертолетите AS 532AL Cougar в медицински машини и заяви, че това може да е временна мярка, ако здравното министерство прецени, че е нужна. Това каза той днес, 13 януари 2021 г., в ефира на bTV.

Водещата на предаването „Лице в лице”, посочи, че повечето експерти смятат, че използването на вертолетите Cougar в ролята им на летящи линейки не е ефективно. През миналата седмица, правителството анонсира „пътна карта“ за разгръщане на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) с използването на четири броя Cougar от състава на ВВС.

„Аз не съм казал, че това е решението. Аз им казах (на Министерство на здравеопазването – бел. ред.), заповядайте, ако прецените, че е възможно, може да ви отстъпим четири от нашите Cougar, докато проблемът се реши по един траен начин. Какъв е проблемът?! Ако става, става! Казал съм, нека здравните власти да преценят, дали има смисъл и дали си заслужава финансово”, разясни позицията си военният министър.

Той каза, че темата за придобиването на медицински вертолети се влачи вече повече от две години и той подкрепя необходимостта от такива машини, но докато се стигне до генерално решение, Каракачанов е предложил временното използване на четири броя Cougar.

Трябва да се отбележи, че миналата седмица, когато бе обявена идеята, военният министър не изрази публични възражения по темата, като само изрази готовност веднага да предаде четири вертолета. Сега, когато идеята е критикувана основателно от много места, Каракачанов видимо се застрахова, че това може да е само временно решение. Когато министърът на здравеопазването представи т.нар. „пътна карта” в която основна роля имат въпросните четири Cougar, това бе презентирано, като генерално решение за липсата на система за HEMS. Също така, Каракачанов прехвърля топката в полето на Министерство на здравеопазването, от където трябва да дойде финалното решение, дали въпросните вертолети вършат или не работа.

Междувременно, пак днес, правителството гласува да натовари натовската агенция NSPA (NATO Support and Procurement Agency) с поддръжката на част от вертолетите AS 532 от състава на българските ВВС. Принципното решение бе темата бе взето миналата седмица, когато правителството реши да не провежда обществена поръчка, а от стенограмата се разбра, че това се прави за да се натовари NSPA със задачата.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полети и в Безмер
Следваща публикация
Започнаха полетите в Граф Игнатиево и Долна Митрополия
277 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Тайланд поръчва допълнителни H225M

Тайланд поръчва четири допълнителни военно-транспортни вертолети Airbus Helicopters H225M. Това съобщи днес, 20 септември 2018 г., производителя.

Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че ще подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не бъдат одобрени от правителството. Това каза той днес, 9 май 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню