Министър Каракачанов се похвали с 5 – 6 изправни МиГ-29

1K прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се похвали с наличието на 5 – 6 изправни изтребителя МиГ-29. Това направи той днес, 14 януари 2021 г., по време на заседание на Комисията по отбрана към Народното събрание.

„Когато започнахме с тази процедура (за поддръжката на МиГ-29 – бел. ред.) летяха между два и три самолета, а сега са между пет и шест”, заяви министър Каракачанов.

Преди него говори началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който обясни, че при поддръжката на МиГ-29 е имало трудности, заради сложността на сключените с РСК „МиГ” договори и посочи, че е имало закъснение при изпълнението им.

„С удовлетворение мога да кажа, че в последно време от руската страна има стремеж всичко да се изпълнява в срок. Мога да ви кажа, че сега в оперативна готовност има с 40% повече МиГ-29, отколкото в началото на 2020 г., като се надяваме към април – май да достигнем до ниво на изправност, което не сме имали от 2013 – 2014 г. Тенденцията е положителна”, каза началникът на отбраната.

Военният министър каза, че на руската страна са наложени неустойки за забавянията по договорите, които вече са изплатени. Чакал се края на март, когато ако не се изпълни в срок друг договор, ще има още неустойки.

Изплатените неустойки са в рамките на €186 000, а ако до се стигне до налагането на допълнителните неустойки, то общата им сума достига €925 000.

Коментарът на министър Каракачанов за броя изправни изтребители е интересен, но ако бъде вкаран в контекста за наличието на общо 15 машини от този тип (една ескадрила), то лесно може да се сметне, че процента изправна техника е някъде между скромните 33 и 40%. Също трябва да се каже, че тази ситуация е по-скоро правило за последните 10 години, отколкото някакво изключение, като случаите в които ВВС са разполагали с повече от 50% изправни МиГ-29 са рядкост.

Свързани теми

Предишна публикация
Анализ на подготовката и в Безмер
Следваща публикация
Учебната авиобаза изпълни целия си планиран нальот
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Обсъжданията на проекта за нов изтребител в МС

Беше публикувана стенограмата от заседанието на Министерски съвет (МС) от 16 май 2018 г., на което бяха гласувани двата инвестиционни проекта за превъоръжаване на Българската армия, включително и този за покупна на нов боен самолет.

Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16

„Във всички доклади и информацията, която бе изнесена, аз не чух държава членка на НАТО или съседна нам държава, с изключение на Сърбия, където на въоръжение да има нещо по-различно от F-16. Или F-35, за държави, където започва съответното договаряне”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след заседанието на КСНС, което се проведе днес, 19 април 2018 г.

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Меню