Учебната авиобаза изпълни целия си планиран нальот

183 прочитания

Със 103,99% изпълнение на планирания за 2020 г. нальот се похвали Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия. Днес, 14 януари 2021 г., там се Анализ на дейността на формированието през изминалата година, на който присъства Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров

„В началото на всяка година настъпва времето за равносметка от извършената дейност в базата, отчитане на силните и слабите страни и трасиране на нови пътища за надграждане на развитите способности. Отправяйки задълбочен, аналитичен поглед назад към изминалата 2020 г., мога да заявя съвсем отговорно, че въпреки наличието на голяма доза непредсказуемост, породена от пандемията в следствие на вирус COVID-19, за личния състав на базата годината беше ползотворна, изключително натоварена и динамична, в която трудности и предизвикателства не липсваха. Вложените безрезервни усилия от личния състав при изпълнение на поставените задачи, създадената добра организация, търсенето на рационални и гъвкави решения от страна на командването, в съчетание с оказаната помощ от старшето командване, способстваха за достигане на високи резултати и качествена подготовка през изминалата годината”.

Така започна своя доклад Командирът на Военновъздушната учебна база – полковник Петър Банков.

Подготовката на летателния командно-инструкторски състав по условия и видове подготовки беше целенасочена и последователна. За изпълнение на поставените задачи и осигуряване на приемственост в летателната дейност между поколенията летателен състав, през отчетния период усилията командването на ВВУБ съгласно указанията на Командването на ВВС бяха насочени към възстановяване, поддържане и придобиване на подготовки и способности, които в бъдеще биха осигурили по-висока ефективност в обучението, разширяване на спектъра от подготовки, придобивани от младия летателен състав, снижаване нивото на риска и поддържане на високо ниво на безопасност на полетите.

Въпреки ресурсните ограничения и усложнената епидемиологична обстановка в страната, своевременната оценка и взетите навременни мерки, както и методически правилното планиране, летателната дейност във формированието се провеждаше ритмично. Личният състав на формированието беше натоварен в значителна степен, особено през летните месеци, когато се провеждаха двусменни полети, но проявяваше стремеж за максимално изпълнение на план-графика и осигуряваше летателната подготовка на пилоти от други военни формирования.

Курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски” изпълниха в пълен обем планираната им летателна подготовка на самолет РС-9М и достигнаха заповяданото ниво на подготовка. Стажът на първокурсниците премина с паралелно използване на новия тренажор за полетни и навигационни процедури за самолет PC-9М.

Доказателство за постигнатите резултати от дейността на базата е успешно завършилото обучение по летателни програми на пилоти от формированията на ВВС. Проведена бе подготовка на летателен състав, определен за обучение на бъдещия многоцелеви изтребител в САЩ. Четирима пилоти от състава на авиобаза Безмер, завършиха в пълен обем курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39, с цел по-нататъшно преминаване на модернизирания Су-25.

Друго значимо направление от дейността на ВВУБ е работата на „Центъра за подготовка и обучение“, в който се провежда обучение на военнослужещи от формированията на ВВС за придобиване и повишаване на квалификацията.

След завършване на Анализа с грамоти бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се през годината с проявена активност, усърдие и доказани професионални качества по осигуряването и провеждането на летателна и учебна дейност.

В заключение Командирът на Военновъздушните сили генерал–майор Димитър Петров даде положителна оценка за дейността на Военновъздушната учебна база през 2020 г. Той изказа благодарност към командването и личния състав за положените усилия, професионализъм и отговорност при изпълнението на задачите, поставени от Командването на Военновъздушните сили

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов се похвали с 5 – 6 изправни МиГ-29
Следваща публикация
Първи полети и в Безмер
183 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Правителството отпусна 82,51 млн. лева за ремонт на Су-25

Правителството одобри на заседанието си днес, 27 февруари 2019 г., плащане в размер на 82,51 млн. лева по проекта за ремонт и възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС.

Открит летателен ден в Долна Митрополия за 12 април

На 12 април 2019 г. Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще бъде домакин на открит летателен ден по повод честването на 40 години от полета на първия български космонавт и Международния ден на авиацията и космонавтиката 12-ти април. Това съобщиха от учебната база.

Меню