Учебната авиобаза изпълни целия си планиран нальот

108 прочитания

Със 103,99% изпълнение на планирания за 2020 г. нальот се похвали Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия. Днес, 14 януари 2021 г., там се Анализ на дейността на формированието през изминалата година, на който присъства Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров

„В началото на всяка година настъпва времето за равносметка от извършената дейност в базата, отчитане на силните и слабите страни и трасиране на нови пътища за надграждане на развитите способности. Отправяйки задълбочен, аналитичен поглед назад към изминалата 2020 г., мога да заявя съвсем отговорно, че въпреки наличието на голяма доза непредсказуемост, породена от пандемията в следствие на вирус COVID-19, за личния състав на базата годината беше ползотворна, изключително натоварена и динамична, в която трудности и предизвикателства не липсваха. Вложените безрезервни усилия от личния състав при изпълнение на поставените задачи, създадената добра организация, търсенето на рационални и гъвкави решения от страна на командването, в съчетание с оказаната помощ от старшето командване, способстваха за достигане на високи резултати и качествена подготовка през изминалата годината”.

Така започна своя доклад Командирът на Военновъздушната учебна база – полковник Петър Банков.

Подготовката на летателния командно-инструкторски състав по условия и видове подготовки беше целенасочена и последователна. За изпълнение на поставените задачи и осигуряване на приемственост в летателната дейност между поколенията летателен състав, през отчетния период усилията командването на ВВУБ съгласно указанията на Командването на ВВС бяха насочени към възстановяване, поддържане и придобиване на подготовки и способности, които в бъдеще биха осигурили по-висока ефективност в обучението, разширяване на спектъра от подготовки, придобивани от младия летателен състав, снижаване нивото на риска и поддържане на високо ниво на безопасност на полетите.

Въпреки ресурсните ограничения и усложнената епидемиологична обстановка в страната, своевременната оценка и взетите навременни мерки, както и методически правилното планиране, летателната дейност във формированието се провеждаше ритмично. Личният състав на формированието беше натоварен в значителна степен, особено през летните месеци, когато се провеждаха двусменни полети, но проявяваше стремеж за максимално изпълнение на план-графика и осигуряваше летателната подготовка на пилоти от други военни формирования.

Курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски” изпълниха в пълен обем планираната им летателна подготовка на самолет РС-9М и достигнаха заповяданото ниво на подготовка. Стажът на първокурсниците премина с паралелно използване на новия тренажор за полетни и навигационни процедури за самолет PC-9М.

Доказателство за постигнатите резултати от дейността на базата е успешно завършилото обучение по летателни програми на пилоти от формированията на ВВС. Проведена бе подготовка на летателен състав, определен за обучение на бъдещия многоцелеви изтребител в САЩ. Четирима пилоти от състава на авиобаза Безмер, завършиха в пълен обем курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39, с цел по-нататъшно преминаване на модернизирания Су-25.

Друго значимо направление от дейността на ВВУБ е работата на „Центъра за подготовка и обучение“, в който се провежда обучение на военнослужещи от формированията на ВВС за придобиване и повишаване на квалификацията.

След завършване на Анализа с грамоти бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се през годината с проявена активност, усърдие и доказани професионални качества по осигуряването и провеждането на летателна и учебна дейност.

В заключение Командирът на Военновъздушните сили генерал–майор Димитър Петров даде положителна оценка за дейността на Военновъздушната учебна база през 2020 г. Той изказа благодарност към командването и личния състав за положените усилия, професионализъм и отговорност при изпълнението на задачите, поставени от Командването на Военновъздушните сили

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полети и в Безмер
Следваща публикация
Министър Каракачанов се похвали с 5 – 6 изправни МиГ-29
108 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ПСС се оплака от липса на спасителни вертолети

Планинска спасителна служба (ПСС) се оплака от липса на специализирани спасителни вертолети, което е наложило провеждане на изключително тежка спасителна операция в Пирин изцяло по земя.

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Рекорден прием за пилоти в НВУ

Рекордните 13 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2018 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2018 г.

Меню