Австралия купува AH-64E

263 прочитания

Австралия ще купи щурмови вертолети Boeing AH-64E Apache Guardian, които ще заменят сега използваните 22 броя Airbus Tiger ARH. Това съобщи днес, 15 януари 2021 г. министърът на отбраната на страната Линда Рейнолдс.

Планира се доставката на общо 29 броя AH-64E, които ще са доработени за да отговарят на австралийските изисквания. Това включва промени по сензорите, комуникацията, въоръжението и самозащитата. Първата машина ще пристигне през 2025 г.

Все още няма официално съобщение за потенциалната сделка от Държавния департамент на САЩ, но според Janes цената на сделката, заедно със съпътстващите стоки и услуги ще достигне около 4 млрд. австралийски долари (€2,6 млрд.).

В рамките на проектът Land 4503, Австралия е сравнила AH-64E с AH-1Z Viper, както и оферта от Airbus за модернизация на съществуващите Tiger ARH и доставка на седем допълнителни машини. Сравнението е било на база няколко основни критерия, включително бойни способности, риск и цена.

От австралийското МО са посочили, че AH-64E е доказала се и малко рискова опция, която има най-високи бойни способности.

Австралия експлоатира Tiger ARH едва от 2004 г. Вертолетът бе избран през 2001 г. за замяна на вертолетите-скаути OH-58 и гъншипите UH-1. Машината има множество модификации за да отговаря на австралийските изисквания, но през 2016 г. бе решено да се купи нов щурмови вертолет, тъй като експлоатацията на Tiger ARH е твърде скъпа и проблематична. Решението бе критикувано, защото в момента вертолетът дава абсолютно всичко, което австралийските въоръжени сили искат от него, цената на експлоатацията пада, проблемите с логистиката са практически решени.

С това решение, Австралия се превръща в поредния клиент на AH-64 в Азиатско-тихоокеанския регион. В момента там вертолетът се експлоатира от Индия, Сингапур, Индонезия, Тайван, Южна Корея и Сингапур.

Свързани теми

Предишна публикация
Словения купува C-27J
Следваща публикация
Министър Каракачанов се похвали с 5 – 6 изправни МиГ-29
263 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+

Българските ВМС са получили днес, 20 ноември 2019 г., употребяван двудвигателен вертолет AS 365N3+ Dauphin, който трябва да замести катастрофиралия през 2017 г. борд 902.

Меню