Словения купува C-27J

235 прочитания

Словенското МО обяви днес, 15 януари 2021 г., ще страната ще купи един тактически транспортен самолет C-27J Spartan.

Засега, не се съобщават детайли по бъдещата сделка, включително очакваната ѝ цена, срок за подписване и срок за доставка на самолета. В съобщението на словенското МО се отбелязва, че пандемията от COVID-19 е показала, че страната има нужда от собствени способности за превоз на хора и товари по въздуха.

Били са разгледани няколко отделни варианта, като финалното проучване е било между Leonardo C-27J и друг, неназован тип, за който се предполага, че е Airbus C-295M. Проучването е показало, че италианският самолет е най-добрия избор, отчитайки се цената му и способностите, които дава.

Решението да се купи един тактически транспортен самолет бе заложено през миналата година в програмата за превъоръжаване, която обхваща периода 2021 – 2026 г. Освен транспортната машина се предвижда и покупка на два допълнителни вертолета Cougar, които да допълнят наличните четири.

Словенските ВВС в момента разполагат само с един L-410 и два PC-6, които имат много ограничени транспортни способности и основно се ползват за хвърляне на парашутисти.

Още от 2006 г. страната планира покупката на по-сериозна транспортна машина. През 2007 г. бе избран C-295M и бе решено да се купят два самолета, но тежката катастрофа с подобен самолет в Полша отложи подписването на договора, а на следващата година се развихри икономическа криза, която директно зачеркна плановете за транспортни самолети.

Словения се превръща в поредния клиент на C-27J. Самолетът се експлоатира в Италия, България, Австралия, Чад, Кения, Гърция, Литва, Мароко, Мексико, Перу, Румъния, Словакия, САЩ и Замбия. Освен това е поръчан и от един неназован клиент, за който се смята, че е Туркменистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Строи се вторият прототип на B-21
Следваща публикация
Австралия купува AH-64E
235 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

ВВС получиха ремонтиран L-410

Военновъздушните сили получиха своя първи ремонтиран военно-транспортен самолет L-410UVP-E. Машината е кацнала около 15,30 часа днес, 30 януари 2019 г., на летище София. Това съобщават от ВВС.

Меню