Строи се вторият прототип на B-21

351 прочитания

Вторият прототип на новия стратегически бомбардировач B-21 вече се строи, а първият полет на типа може да се очаква към средата на 2022 г. Това е заявил Рандал Уолдън, директор на офиса за ускорено развитие на ВВС на САЩ, цитиран от Air Force Magazine.

Уолдън е казал, че първият B-21 все още не е на етап крайно сглобяване, но вече започва да прилича на самолет, докато работата по втория самолет едва сега започва. От думите му става ясно, че вторият прототип ще се използва за наземни статични изпитания.

И двата самолета се сглобяват в завода на производителя Northrop Grumman в Палмдейл, Калифорния. Първият прототип се очаква да бъде готов в началото на 2022 г. и към средата на годината да изпълни първия си полет.

Последният официален срок, който ВВС на САЩ обявиха за първия полет бе декември 2021 г., но в последните месеци има множество неофициални съобщения, че срокът се е изместил за следващата година.

По-рано през седмицата генерал-лейтенант Джеймс Доукинс, заместник-директор по Стратегическо възпиране и ядрена интеграция в Пентагона, заяви че очаква B-21 да влезе на въоръжение в периода 2026 – 2027 г.

Уолдън твърди, че работата по B-21 върви добре, въпреки пандемията. Тя е оказала известно влияние, но то е било компенсирано. Освен това е бил използван бизнес джет, който е бил в ролята на тестова платформа за авиониката. Тя е тествана усилено и на земята, включително и софтуера, което улеснява интеграцията на бомбардировача.

Много малко е известно за B-21. Знае се, че бомбардировачът ще е двудвигателен и изпълнен по схемата „летящо крило” и ще бъде по-малък от B-2. В последните години бяха разпространени и няколко неясни визуализации, като например тази по-горе. Northrop Grumman бяха избрани за изпълнител на проекта през октомври 2015 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя модернизиран гръцки F-16
Следваща публикация
Словения купува C-27J
351 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню