Полетя модернизиран гръцки F-16

550 прочитания

Дебютният си полет извърши първият модернизиран до стандарта V гръцки изтребител F-16. Това съобщи днес, 17 януари 2021 г., военният министър на страната Николаос Панайотопулос.

Министърът е съобщил, че изпитателният полет е станал факт днес от авиобаза Танагра и е преминал безпроблемно. Модернизационната програма върви с ускорен темп, казва още Панайотопулос.

Полетелият днес изтребител е F-16C Block 52+ Advanced с борден номер 005. Това са най-новите доставени F-16 за гръцките ВВС в рамките на програмата Peace Xenia IV. Те са получени между 2009 и 2010 г.

Гръцкото специализирано издание Ptisi & Diastima съобщава, че полетът днес е бил извършен от американски летец. Летателната програма включва още 10 полета в Гърция, след което машината ще прелети в САЩ, където ще бъде извършена основната част от програмата за тестване и сертификация.

Гърция ще модернизира 84 от своите F-16 до стандарта V. Работата ще се извършва от местната държавна компания HAI (Hellenic Aerospace Industry) в Гърция с китове предоставени от производителя Lockheed Martin.

Модернизираните F-16V ще получат новите AESA радари AN/APG-83 SABR, както и новата система за самозащита ASPIS II. Изтребителят получава и нов борден компютър и други, по-дребни подобрения и обновления. F-16V до голяма степен е еквивалентен на новопроизведените F-16 Block 70/72. Стойността на програмата е около $1,5 млрд.

Темпът, с който ще се модернизират гръцките изтребители, обаче не е много висок и всички машини ще бъдат завършени едва през 2027 г. За 2021 г. не се планира завършването на друг изтребител, освен полетелият сега прототип. През 2022 г. ще бъдат завършени осем самолета, последвани от 14 през 2023 г., по 16 през следващите две години, 18 през 2026 г. и за финал, последните 11 машини ще се модернизират през 2027 г.

Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя F-16C/D Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30. През модернизация ще преминат само най-новите изтребители от вариантите Block 52+ Advanced и Block 52+.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ подписа за F-35
Следваща публикация
Строи се вторият прототип на B-21
550 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Меню