Анализ в 24-та авиобаза

419 прочитания

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на 24-та авиационна база за 2020 г., на който присъстваше командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Това съобщиха от ВВС.

В анализа командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов подчерта, че 2020 г. бе поредната изпълнена с присъщите за авиобазата динамика и много предизвикателства във всички направления от дейността ѝ. Година, в която цялостната дейност бе провеждана в условия на дефицит от финансови и материални средства и в сложна обстановка, възникнала от бързото и широко разпространение на коронавируса Covid-19, предизвикал световна пандемия. Усилията на командването, щаба и формированията от 24-та авиобаза бяха насочени за решаване на основните задачи поставени на авиобазата от командира на Военновъздушните сили.

Бригаден генерал Димитър Иванов

През изминалата година личен състав от авиобазата взе участие в изпълнението на Съвместна българо-американска летателна подготовка „Тракийско лято 2020“, Съвместна летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“, Тактическо учение “Балканска стена 20”, Тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар 2020”, Тактическо учение с бойни стрелби – „ШАБЛА 2020“ и съвместно българо-гръцко учение „Green Bridge 2020”. От летище Крумово се проведоха полети над море за поддържането подготовката на летателния състав, носещ дежурство за АСО, а 16-та транспортна авиогрушпа Враждебна взе участие в съвместни тренировки със звеното за медицинска евакуация към ВМА и осигуряване на парашутни скокове за нуждите на парашутисти от състава на ВВС, СВ, ВМС и НВУ „Васил Левски“.

По време на участието в съвместни тренировки екипажите придобиха опит по планиране и провеждане на операции в многонационална среда, което от своя страна повиши оперативната съвместимост на авиационните формирования с партньорите от НАТО.

Също така през 2020 г. екипажи и формирования от авиобазата изпълниха някои по-характерни задачи, сред които задачи за въздушен транспорт със самолети С-27J, L-410 и РС-12 до Полша, Хърватска, Белгия, Германия и Румъния и с вертолет AS 532AL до Косово; задачи за въздушен транспорт със самолет С-27J на медицински екипи и пациенти в страната и Франция; въздушен транспорт със самолет С-27J за превоз на български студенти от Китай заради COVID-19; динамичен показ по случай 6-ти май на летище Граф Игнатиево и УП „Црънча”; пожарогасене с вертолет Ми-17 в районите на селата Селиминово и Студена и с вертолет AS 532AL в районите на язовир Жребчево, селата Лесово, Студена, Полски Градец и град Карлово; четири задачи за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси в област Смолян.

Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов благодари на личния състав за положените усилия при решаване на поставените задачи и изрази увереност, че авиобазата ще се справи успешно с предстоящите задачи през 2021 г., въпреки всички кадрови, финансови, логистични и епидемиологични предизвикателства.

От своя страна командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Петров използва възможността да изкаже високата си оценка към Командването на базата и благодари за положените усилия от личния състав, като припомни, че именно военнослужещите и цивилните служители стоят в основата на всички успешно реализирани задачи и мисии и подчерта, че те са най-важния ресурс.

Свързани теми

Предишна публикация
Ан-30 се готви за прелитане до Украйна
Следваща публикация
Анализ на подготовката и в Безмер
419 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D

Гръцкото правителство е решило да приеме офертата на САЩ за 70 броя употребявани разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrier. Вертолетите формално се подаряват, но покрай тях има други разходи, които гръцката страна ще плати.

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

Словакия получи първия си C-27J

Първият тактически транспортен самолет C-27J предназначен за словашките ВВС пристигна в авиобаза Малацки на 24 октомври 2017 г. Машината пристигна директно от Италия, а официалното ѝ приемане на въоръжение ще стане на церемония на 31 октомври.

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Меню