ОАЕ подписа за F-35

199 прочитания

Администрацията на президента Байдън, най-вероятно ще преразгледа сделката

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха за покупката 50 броя F-35 и 18 въоръжени безпилотни апарати. Това съобщава Reuters днес, 20 януари 2021 г., цитирайки собствени източници.

Пентагонът и посолството на ОАЕ в САЩ са отказали официални коментари за Reuters.

Според един от източниците на агенцията, ОАЕ са разписали само час преди клетвата на Байдън т.нар. Letter of Acceptance (LOA), с което приемат американските условия по сделката (цени, срокове и конфигурация на самолетите).

В последните седмици от администрацията на Байдън дадоха да се разбере, че щом той поеме ръководството на САЩ ще бъде направен преглед на споразуменията, които Тръмп постигна в Близкия изток, включително и оръжейните сделки. Какво са опциите пред новия американски президент, обаче все още е неясно.

През ноември 2020 г. ОАЕ официално получиха оферта за 50 броя F-35A, 18 бойни безпилотни апарата MQ-9B Predator и гигантско количество боеприпаси. Трите сделки достигат стойност от $24 млрд.

Откакто през миналото лято бе обявено, че ОАЕ искат да купят F-35, в САЩ се чуха множество гласове срещу сделката. Конгресът на САЩ се опита да наложи вето, но то пропадна при гласуването в Сената.

От своя страна, администрацията на Тръмп опита да ускори максимално процесите, но договарянето на точните условия е отнело по-голямата част от декември и началото на януари. Според Reuters, всичко е било уточнено преди седмица, но подписа е положен едва днес.

Ако сделката все пак бъде реализирана се очаква ОАЕ да получи своите първи F-35 през 2027 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция подписа договор за 18 броя Rafale
Следваща публикация
Полетя модернизиран гръцки F-16
199 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Меню