Константин Попов: Колкото по-скоро купим още F-16, толкова по-добре

468 прочитания

Колкото по-скоро се купят още осем F-16, толкова по-добре. Така смята Константин Попов (ГЕРБ), председател на комисията по отбрана към Народното събрание, цитиран от вестник „Телеграф”.

Според бившия командир на ВВС, процесът на покупка на нови изтребители не е добре да се прекъсва по средата и колкото повече се чака, толкова по-скъпо и трудно ще е да се купят още F-16. Той е „за” този въпрос да се реши по-бързо, като според него, това щяло да има двоен ефект – по-сериозни бойни способности и по-добър икономически ефект.

Темата за покупката на още осем F-16 бе повдигната в края на септември 2020 г. от премиера Борисов след среща с представители на производителя Lockheed Martin. Малко по-късно, от компанията заявиха, че ако страната ни поръча скоро още осем самолета, то доставката им ще стане паралелно с първите осем.

Пак тогава, министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че през август до САЩ е изпратено запитване за цени и наличности за евентуалната покупка на още осем F-16 Block 70. След като по темата се разгоря бурен обществен и политически дебат, управляващите се опитаха да се дистанцират от идеята. Константин Попов заяви, че нямало догодина да се купуват още изтребители, същата теза изговори и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Каракачанов, обаче първо каза, че ако американското предложение било „зашеметяващо” той щял да бъде „за” такава бърза покупка, но в края на октомври 2020 г. директно прехвърли отговорността по темата на следващото правителство.

Междувременно, не стана ясно каква информация по темата за покупката на допълнителни F-16 е дадена от американската страна. Според Каракачанов, тя се чакаше до края на годината.

В инвестиционния проект за доставка на нов многоцелев изтребител за ВВС, който Народното събрание прие през юни 2018 г., е записано, че той ще се реализира на два етапа, като във всеки от тях се купуват по осем самолета. Срок за реализация на втория етап не се дава пряко в документа.

Свързани теми

Предишна публикация
Български C-27J откара началниците на отбраната на България и Македония до Брюксел
Следваща публикация
Ан-30 се готви за прелитане до Украйна
468 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню