Още 100 млн. за инфраструктура в Граф Игнатиево

640 прочитания

Правителството отпусна още 100 млн. лева за инфраструктура във връзка с придобиването на изтребителите F-16. Това стана на правителственото заседание, което се проведе днес, 27 януари 2021 г.

В съобщението на правителствената информационна служба се казва, че изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет. Средствата за изпълнение на проекта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

Припомняме, че през август 2020 г. Министерски съвет отпусна други 100 млн., а в края на 2019 г. бе обявено, че изграждането на инфраструктура, нужна за експлоатацията на F-16 у нас, както и за ремонт на авиобаза Граф Игнатиево ще са нужни общо 300 млн. лева. Сумата ще се разбие на годишни траншове от по 100 млн., които ще се отпуснат от централния бюджет през 2020, 2021 и 2022 г.

Реалната дейност в базата трябва да започне през тази пролет, като за периода, в който върви строителната дейност, регулярните тренировъчни полети с МиГ-29, както и носенето на бойно дежурство ще се осъществява от авиобаза Крумово.

Отново днес, правителството ратифицира договор за „Придобиване на наземни терминали от Мултифункционална система за обмен на информация (MIDS) за Българските Военновъздушни сили”. Става въпрос за системата Link-16, която ще се развърне на наша територия във връзка с покупката на F-16. Стойността на въпросния договор не се съобщава. Той трябва да бъде подписан скоро и след това ратифициран от Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигна предпоследният ремонтиран Су-25
Следваща публикация
Български C-27J откара началниците на отбраната на България и Македония до Брюксел
640 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Правителството отпусна 82,51 млн. лева за ремонт на Су-25

Правителството одобри на заседанието си днес, 27 февруари 2019 г., плащане в размер на 82,51 млн. лева по проекта за ремонт и възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

МО се похвали, че раздвижва проекта за нов изтребител

Проектите за инвестиционен разход за „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и за „Придобиване на нов тип боен самолет“ бяха разгледани на заседание на Съвета по отбрана. След обсъждането министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе решение да стартира процедурата за представянето на проектите за разглеждане в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание. Това съобщиха от военното ведомство.

Меню