Администрацията на Байдън ще прегледа сделката за F-35 с ОАЕ

131 прочитания

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън ще направи преглед на редица оръжейни сделки, които бяха сключени в последните месеци, включително и тази за продажбата на F-35 и бойни БЛА за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

По време на прегледите, всички дейности по въпросните договори ще бъдат фактически замразени. От Държавният департамент на САЩ са заявили, че това са рутинни дейности, които не са необичайни при влизането на власт на нова администрация.

Засега не се съобщава колко дълго ще траят въпросните прегледи, нито колко назад във времето ще се върне администрацията на Байдън при експортните военни сделки. Предполага се, че основният фокус ще е върху сделките сключени в последните месеци на управлението на Доналд Тръмп, най-вече тези между изборната му загуба и клетвата на Байдън.

За този период най-сериозната сделка е тази с ОАЕ за покупка на 50 изтребителя F-35A, 18 бойни безпилотни апарата MQ-9 и огромно количество боеприпаси. Предполага се, че стойността там надхвърля $20 млн.

Сделките бяха подписани буквално час преди Байдън да се закълне, като 46-тият президент на САЩ.

Te бяха избутани при сериозната съпротива на Конгреса на САЩ, който обаче не успя да събере мнозинство за да наложи забрана за експорта на F-35 в ОАЕ.

Посолството на ОАЕ в САЩ излезе с официална позиция по темата, като заяви, че страната е сериозен съюзник на Съединените щати, който допринася силно за сигурността на региона.

Критиките към сделката най-вече се въртят около три фактора – застрашаване на военното превъзходство на Израел в региона, ролята на ОАЕ в гражданските войни в Йемен и Либия и топлите отношения на страната с Русия и Китай.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция поръчва нови 12 Rafale
Следваща публикация
Boeing ще опита да пласира F-15EX в Индия
131 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия обяви, че купува F-35

Белгийското правителство обяви, че избира F-35A за свой нов боен самолет. Стойността на покупката ще бъде €4 млрд. Американската оферта бе предпочетена пред предложението за Eurofighter Typhoon. Това съобщава Reuters.

Меню