Boeing ще опита да пласира F-15EX в Индия

219 прочитания

Компанията Boeing е получила разрешение от американското правителство да предлага официално на Индия тежкия многоцелев изтребител F-15EX. Това съобщава Reuters, позовавайки се на източници от самолетостроителя.

Анкур Канаглекар, директор на Boeing Defense за Индия, е съобщил, че американското и индийското правителство вече са разговаряли на тази тема.

„Вече имаме лиценз, който ни позволява да предлагаме официално този изтребител на Индия. Вече водим конкретни разговори”, съобщава той, цитиран от Reuters.

За момента, не се дават други детайли. Известно е, че Boeing се опитва да продаде в Индия и F/A-18 Super Hornet, не само в ролята му на палубен изтребител за новите индийски самолетоносачи.

Индия от дълги години се опитва да проведе успешно конкурс за покупка на нов многоцелев боен самолет, но това не се отдава. Преди почти десетилетие приключи мега конкурса MMRCA, който завърши с победа за Dassault Rafale, но вместо да се поръчат 126 самолета, повечето от които трябваше да се произвеждат в Индия, през 2016 г. бяха договорени 36 изтребителия, които се сглобяват във Франция.

От тогава индийската страна се лута между различни сценарии за въпросния конкурс. В един момент се обмисляше изборът да стане само между еднодвигателните опции, но след това страната отново тръгна да прави конкурс, като разглежда всевъзможни варианти.

В момента, за потенциалния конкурс за 114 бройки, като кандидати се разглеждат Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Lockheed Martin F-21 (развитие на F-16 Block 70), Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Boeing F-15EX, Saab Gripen E/F,МиГ-35 и Су-35.

F-15ЕX (първоначално наричан F-15X) е създаден на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други. Изтребителят се произвеждан за бойната авиация на Катар и е вече поръчан от ВВС на САЩ, но те планират да го използват, като едноместен изтребител, основно за задачи „въздух – въздух” във Въздушната национална гвардия, където ще замести остарелите F-15C/D.

Свързани теми

Предишна публикация
Администрацията на Байдън ще прегледа сделката за F-35 с ОАЕ
Следваща публикация
Гърция продължава да гледа към F-35 и още Rafale
219 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ангола получи всички свои Су-30К

Ангола е получила всички 12 поръчани изтребители Су-30К. Това е заявил за ТАСС заместник-директорът на беларуския „558-ми авиоремонтен завод“, Барановичи Александър Воробей.

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Апелативен бразилски съд отхвърли блокажа върху джойнтвенчъра на Embraer и Boeing

Бразилски федерален апелативен съд е отхвърлил решението с което друг съд в страната блокира създаването на джойнтвенчър между местната самолетостроителна компания Embraer и Boeing. Това съобщава Flightglobal.

Меню