Франция поръчва нови 12 Rafale

256 прочитания

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което Гърция купи в началото на седмицата. Това стана днес, 29 януари 2021 г.

Договорът бе подписан от френският министър на отбраната Флоранс Парли и изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие. Стойността на сделката не се съобщава, а всички машини ще се доставят между края на 2022 и края на 2025 г. Изтребителите са от последния производствен стандарт F3R.

Гърция договори 12 броя употребявани Rafale този понеделник (25 януари). Машините ще дойдат от наличните във френските ВВС. Първите шест ще бъдат получени в Гърция този юли, а следващите шест ще бъдат предадени в началото на 2023 г.

Още през миналата есен Парли обяви, че 12-те самолета, които ще бъдат продадени на Гърция ще бъдат заменени от нови 12 Rafale. Днес френският министър на отбраната заяви, че новата поръчка за 12 изтребителя, заедно с гръцката поръчка за шест новопроизведени самолета, ще подсигурят работата на Dassault, докато дойде време за петия транш Rafale (около 30 машини) за френските въоръжени сили, който ще бъде поръчан след 2025 г.

Поръчката идва в точния момент за Dassault. До сега, компанията имаше да изпълнява заявки за Rafale до 2024 г. Благодарение на нея ще се запази минималния темпа на производство от един самолет месечно.

В края на 2025 г. френските ВВС трябва да разполагат със 129 броя Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция удължава живота на най-старите си F-16
Следваща публикация
Администрацията на Байдън ще прегледа сделката за F-35 с ОАЕ
256 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.

Канада смята да оперира със своите остарели изтребители CF-18 поне още около 15 години. До сега страната планираше тези самолети да се пенсионират около 2025 г. Това съобщава канадския вестник National Post.

Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание…
Меню