Турция удължава живота на най-старите си F-16

459 прочитания

Турция стартира програма за удължаване на техническия ресурс по часове на своите най-стари F-16 от Block 30. Това съобщава Defense News.

Основната цел на програмата е да удължи ресурса на турските F-16 Block 30 от 8000 на 12 000 еквивалентни летателни часа. За да се реализира програмата между 1200 и 1500 части, елементи и агрегати от изтребителите ще преминат през прегледи, подмяна и усилване.

За инициативата съобщи Исмаил Демир, който е директор на организацията SSB, която отговаря за турската отбранителна индустрия. От думите му става ясно, че програмата ще бъде реализирана в Турция.

Не се дават срокове за реализация и евентуалната цена на програмата.

Между 1987 и 1990 г. турските ВВС получават 43 броя F-16 Block 30. Това са най-старите F-16 на турска служба и техния ресурс по часове отива към края си.

След като през 2019 г. Турция бе изхвърлена от програмата F-35, въпросът за това, как ще бъдат подменяни най-старите турски F-16 остава без реално решение. Удължаването на ресурса на най-старите изтребители от този тип говори, че за момента няма непосредствено решение.

Турските ВВС в момента експлоатират близо 240 броя F-16C/D от Block 30, 40 и 50.

В момента Турция работи по създаването на изтребител от следващо поколение, наречен TF-X. Програмата, обаче се влачи, като все още няма избран двигател, което пречи и на финализирането на конструкцията. Свръхамбициозните планове прототипът да полети през 2023 г. е почти сигурно, че няма да се реализират.

Така или иначе, TF-X най-вероятно няма да е готов за приемане на въоръжение през това десетилетие, а това значи, че Турция ще трябва да кърпи бойните си способности по други начини.

Свързани теми

Предишна публикация
F-15EX изпълни първи полет
Следваща публикация
Франция поръчва нови 12 Rafale
459 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Полша подписа за 32 изтребителя F-35

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (на снимката) подписа днес, 31 януари 2020 г., договор за покупката на 32 изтребителя F-35A. Неговата стойност е $4,6 млрд.

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Меню