Турция удължава живота на най-старите си F-16

457 прочитания

Турция стартира програма за удължаване на техническия ресурс по часове на своите най-стари F-16 от Block 30. Това съобщава Defense News.

Основната цел на програмата е да удължи ресурса на турските F-16 Block 30 от 8000 на 12 000 еквивалентни летателни часа. За да се реализира програмата между 1200 и 1500 части, елементи и агрегати от изтребителите ще преминат през прегледи, подмяна и усилване.

За инициативата съобщи Исмаил Демир, който е директор на организацията SSB, която отговаря за турската отбранителна индустрия. От думите му става ясно, че програмата ще бъде реализирана в Турция.

Не се дават срокове за реализация и евентуалната цена на програмата.

Между 1987 и 1990 г. турските ВВС получават 43 броя F-16 Block 30. Това са най-старите F-16 на турска служба и техния ресурс по часове отива към края си.

След като през 2019 г. Турция бе изхвърлена от програмата F-35, въпросът за това, как ще бъдат подменяни най-старите турски F-16 остава без реално решение. Удължаването на ресурса на най-старите изтребители от този тип говори, че за момента няма непосредствено решение.

Турските ВВС в момента експлоатират близо 240 броя F-16C/D от Block 30, 40 и 50.

В момента Турция работи по създаването на изтребител от следващо поколение, наречен TF-X. Програмата, обаче се влачи, като все още няма избран двигател, което пречи и на финализирането на конструкцията. Свръхамбициозните планове прототипът да полети през 2023 г. е почти сигурно, че няма да се реализират.

Така или иначе, TF-X най-вероятно няма да е готов за приемане на въоръжение през това десетилетие, а това значи, че Турция ще трябва да кърпи бойните си способности по други начини.

Свързани теми

Предишна публикация
F-15EX изпълни първи полет
Следваща публикация
Франция поръчва нови 12 Rafale
457 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…
Меню