Демонстраторът на Starship отново се разби при кацане

156 прочитания

Вторият технологичен демонстратор на SpaceX Starship излетя успешно, но се разби при опит за кацане. Това стана вчера, 2 февруари 2021 г., на стартовата площадка в Бока Чика, Тексас.

Демонстраторът, който носи означението SN9, излетя от стартовата си площадка в 14,25 часа местно време (22,25 часа българско време). Външно той не се отличаваше от предишния демонстратор SN8, който летя на 9 декември 2020 г.

Целта на апарата, задвижван от три мотора Raptor, горящи течен метан и течен кислород, бе да излети, да достигне височина от 10 km, там да премине от вертикален полет в управляемо хоризонтално планиране, преминаване отново във вертикално положение и меко кацане.

Точно както и при полета на SN8, всичко от изброеното бе изпълнено, без мекото кацане.

Според инженера от SpaceX Джон Инспракър, който коментираше лайв стрийма на теста, всичко при старта и достигането на височина от 10 km бе в рамките на нормалното. Нормално премина и последователното изключване на трите мотора Raptor.

След спирането на последния двигател, SN8 премина в хоризонтално положение, използвайки управляемите си стабилизатори и малки маневрени двигатели. Планирането към площадката за кацане, което бе със сериозен ъгъл на атака, премина нормално.

Проблемите за SN9 започнаха, когато апаратът трябваше да извърши маневрите за кацане. При преминаването от хоризонтален във вертикален полет трябваше да се задействат два от моторите, но на кадрите се видя, че само един от тях работи нормално. Някой наблюдатели отбелязаха, че се вижда падането на парчета от демонстратора.

Апаратът въобще не успя да заеме вертикално положение и се вряза под ъгъл в площадката за кацане, след което избухна. Полетът на SN9 продължи точно 6 минути и 26 секунди.

Инспракър коментира веднага в лайв стрийма, че всичко в полета е било изпълнено нормално, с изключение на кацането, върху което ще трябва да се работи още.

Видимо, проблемът, с който SN9 се сблъска при опита за кацане се различаваше от този на SN8. При първия тест двигателите не дадоха достатъчно тяга за убиване на скоростта, като по-късно бе съобщено, че се касае за проблем в захранването им с гориво. Сега видимо единият двигател работеше нормално, докато другият заработи за малко, след което спря.

SN9 с един работещ двигател, три секунди преди да се вреже в земята.

SpaceX и основателя ѝ Илон Мъск, за момента не дават други данни за тестовия полет.

SN9 трябваше да полети в края на януари, но Федералната авиационна администрация на САЩ FAA не даде разрешение за това, след като стана ясно, че SpaceX са нарушили параметрите на разрешението си, при теста от 9 декември.

Следващият демонстратор, SN10, е вече готов и изведен на стартовата площадка. Според Инспракър, той ще полети до края на месеца, а профила на мисията му ще е сходен с този на SN9. Отделно, още поне седем демонстратора се намират в различни етапи на строеж.

Орбиталната система Starship ще се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Демонстраторите SN8, SN9 и SN10 повтарят аеродинамичната схема на Starship (и имат същите габарити), като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест). Няма индикации, кога ще е готов първия прототип (или демонстратор) на Super Heavy. През септември Мъск каза, че неговото сглобяване ще започне скоро и има индикации, че към началото на годината това наистина се е случило.

Свързани теми

Предишна публикация
За първи път жена летя, като борден във ВВС
Следваща публикация
Пристигна предпоследният ремонтиран Су-25
156 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

SpaceX с ново успешно изстрелване

Компанията SpaceX успешно изстреля своята ракета носител Falcon 9 на 22 февруари 2018 г. На борда на ракетата имаше испански военен спътник и два експериментални микросателита за разпространение на интернет.

Авиокаст: Епизод 26

От не особено успешният първи тестов старт на SpaceX Starship, през официалното потвърждение на новината…

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…
Меню