F-15EX изпълни първи полет

443 прочитания

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се в края на март компанията да достави първите два самолета на ВВС на САЩ.

Изпитателният полет продължи приблизително 90 минути. Самолетът излетя от международното летище на Сейнт Луис около 12,57 часа местно време, пилотиран от фирмения летец-изпитател Мат Гийз.

От Boeing съобщиха, че полетът е преминал успешно.

Наличието на голям брой F-15C/D във Въздушната национална гвардия, както и във ВВС на САЩ, произведени през 80-те години на миналия век с изтичащ ресурс, принудиха Пентагона спешно да търси техен заместник. Различни изследвания показаха, че F-35 не са ефективен заместител и бе решено да се създаде F-15EX, който е на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар AN/APG-82, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита, дигитална електро-дистанционна система за управление и други.

Първата поръчка за осем броя F-15EX бе сключена през юли 2020 г. Очаква се да се поръчат поне 144 броя от новия тип, като бройката може да достигне и 200. През тази година ще бъдат купени 12 машини, последвани от още толкова догодина, 14 през 2023 г., и по 19 през 2024 и 2025 г. За последващите поръчки все още няма твърд план.

Първите два F-15EX ще бъдат използвани за войскови изпитания. Първите серийни изтребители се очакват през 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се снимки на алжирски МиГ-29М2
Следваща публикация
Турция удължава живота на най-старите си F-16
443 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

Гърция е поискала оферта за F-35

Гръцкото правителство официално е поискало оферта за покупката на изтребители от пето поколение F-35. Това…

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Boeing показа прототипа на своя Loyal Wingman

Boeing показа първия прототип на бойния безпилотен летателен апарат създаден в рамките на австралийската програма Loyal Wingman-Advanced Development Programme. Това стана днес, 5 май 2020 г.

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

Меню