F-15EX изпълни първи полет

442 прочитания

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се в края на март компанията да достави първите два самолета на ВВС на САЩ.

Изпитателният полет продължи приблизително 90 минути. Самолетът излетя от международното летище на Сейнт Луис около 12,57 часа местно време, пилотиран от фирмения летец-изпитател Мат Гийз.

От Boeing съобщиха, че полетът е преминал успешно.

Наличието на голям брой F-15C/D във Въздушната национална гвардия, както и във ВВС на САЩ, произведени през 80-те години на миналия век с изтичащ ресурс, принудиха Пентагона спешно да търси техен заместник. Различни изследвания показаха, че F-35 не са ефективен заместител и бе решено да се създаде F-15EX, който е на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар AN/APG-82, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита, дигитална електро-дистанционна система за управление и други.

Първата поръчка за осем броя F-15EX бе сключена през юли 2020 г. Очаква се да се поръчат поне 144 броя от новия тип, като бройката може да достигне и 200. През тази година ще бъдат купени 12 машини, последвани от още толкова догодина, 14 през 2023 г., и по 19 през 2024 и 2025 г. За последващите поръчки все още няма твърд план.

Първите два F-15EX ще бъдат използвани за войскови изпитания. Първите серийни изтребители се очакват през 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се снимки на алжирски МиГ-29М2
Следваща публикация
Турция удължава живота на най-старите си F-16
442 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция изпита успешно новия софтуерен стандарт за Rafale

Френската агенция по въоръжението (DGA) съобщи, че са приключени изпитанията на новия софтуерен стандарт F3-R предназначен за многоцелевия изтребител Dassault Rafale. Договорът за неговата разработка бе сключен в началото на 2014 г.

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

Меню