Индия купува 70 броя HTT-40

181 прочитания

Индийските ВВС скоро ще поискат официална оферта от местната държавна компания HAL (Hindustan Aeronautics) за покупката на 70 броя турбовитлови учебно-тренировъчни самолети HTT-40 (Hindustan Turbo Trainer 40). Това съобщава Flightglobal.

Официалното искане за оферти ще е стъпка към сключването на договор, като се очаква индийските ВВС да започнат да получават новия самолет до две години след подписването на сделката.

Освен 70-те машини, които ще се договорят сега, ще има опция и за още 36 бройки, която ще бъде изпълнена, ако началната експлоатация на HTT-40 е успешна.

В момента текат едновременно заводските и войсковите изпитания на HTT-40, като те се провеждат съвместно между HAL и индийските ВВС. Първата им фаза е вече приключена и в момента тече втората им фаза.

HTT-40 се разработва от доста години от HAL, като компанията е вложила близо $80 млн. в проекта, но машината полетя едва през май 2016 г. До момента в изпитанията са включени два прототипа и те преминават нормално. Самолетът се задвижва от турбовитлов мотор Honeywell TPE331-12B.

В последните години Индия изпитва огромни трудности при обучението на пилотите си. През 2009 г. от полети бяха спрени учебните самолети HPT-32 Deepak, които бяха използвани за началния и основния етап на обучение. Тъй като HTT-40 се бавеше, Индия взе решение спешно да купи 75 броя от швейцарските Pilatus PC-7 Mk II.

Страната бе доволна от покупката и дори готвеше последваща сделка за още 38 машини, но през 2019 г. избухна корупционен скандал с Pilatus, като дори Индия реши да прекрати отношенията си с компанията (решение, което след това ревизира). В допълнение, от HAL настояваха да се инвестира в местното производство и сглобяването на HTT-40, а индийския премиер Моди силно застъпва минимизация на импорта на въоръжение, там където местната индустрия може да създаде еквивалентни продукти. Така се стигна до поръчката за местната конструкция.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия показа боен БЛА
Следваща публикация
Появиха се снимки на алжирски МиГ-29М2
181 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия търси нови морски вертолети

Индия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на общо 234 вертолети предназначени за ВМС на страната. Това съобщава Flightglobal.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

Меню