Индия показа боен БЛА

207 прочитания

Индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) демонстрира пълномащабен макет на боен безпилотен летателен апарат. Това се случи на провеждащото се в момента изложение Aero India 2021.

Разработката на апаратът, който е кръстен Warrior, се прави в рамките на проекта CATS (Combat Air Teaming System), чиято цел е създаване на широк спектър от оръжия и безпилотни платформи, които да работят заедно с еднодвигателния индийски изтребител Tejas. Работата по програмата е стартирала през 2018 г.

Warrior трябва да воюва заедно с Tejas, като ще изпълнява ролята на „верен воден” (Loyal Wingman). Очаква се до една или две години да започнат летателните изпитания на мащабно умалената версия на Warrior, a тестовете на пълномащабния апарат ще започнат през 2025 – 2026 г.

Предполага се, че един пилотиран изтребител ще може да си съдейства с един или два Warrior. Апаратът ще има излетна маса от около 1300 kg и ще се задвижва от два реактивни двигателя. Максималната му скорост е M 0,7, а далечината на полет около 800 km. Взети са и мерки за намаляване на радиолокационната забележимост.

Бойният му товар, който ще включва боеприпаси „въздух – въздух” и „въздух – земя” ще е до 250 kg и той ще се побира във вътрешен оръжеен отсек. Ще има и опция за поставяне на товари под крилото. На изложението макетът бе показан с две малокалибрени крилати ракети SAAW.

Освен Warrior, в рамките на CATS се създават и крилата ракета Hunter с далекобойност от над 200 km, която ще може да се използва от Tejas, баражиращи боеприпаси, както и малки БЛА действащи в рояк на име ALFA. Важен елемент от системата ще е и създаването на собствен индийски дейта линк, който ще се интегрира в Tejas.

Свързани теми

Предишна публикация
Чешкото МО бе глобено за покупката на вертолети от САЩ
Следваща публикация
Индия купува 70 броя HTT-40
207 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА

Отделът на Lockheed Martin за авангардни разработки Skunk Works показа неизвестен до момента нискозабележим БЛА, който е използван в началото на века за изследователска работа. Машината, която има означението X-44A, бе показана в рамките на авиошоу провело се в Лос Анджелис на 24 март 2018 г.

Меню