Индия показа боен БЛА

207 прочитания

Индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) демонстрира пълномащабен макет на боен безпилотен летателен апарат. Това се случи на провеждащото се в момента изложение Aero India 2021.

Разработката на апаратът, който е кръстен Warrior, се прави в рамките на проекта CATS (Combat Air Teaming System), чиято цел е създаване на широк спектър от оръжия и безпилотни платформи, които да работят заедно с еднодвигателния индийски изтребител Tejas. Работата по програмата е стартирала през 2018 г.

Warrior трябва да воюва заедно с Tejas, като ще изпълнява ролята на „верен воден” (Loyal Wingman). Очаква се до една или две години да започнат летателните изпитания на мащабно умалената версия на Warrior, a тестовете на пълномащабния апарат ще започнат през 2025 – 2026 г.

Предполага се, че един пилотиран изтребител ще може да си съдейства с един или два Warrior. Апаратът ще има излетна маса от около 1300 kg и ще се задвижва от два реактивни двигателя. Максималната му скорост е M 0,7, а далечината на полет около 800 km. Взети са и мерки за намаляване на радиолокационната забележимост.

Бойният му товар, който ще включва боеприпаси „въздух – въздух” и „въздух – земя” ще е до 250 kg и той ще се побира във вътрешен оръжеен отсек. Ще има и опция за поставяне на товари под крилото. На изложението макетът бе показан с две малокалибрени крилати ракети SAAW.

Освен Warrior, в рамките на CATS се създават и крилата ракета Hunter с далекобойност от над 200 km, която ще може да се използва от Tejas, баражиращи боеприпаси, както и малки БЛА действащи в рояк на име ALFA. Важен елемент от системата ще е и създаването на собствен индийски дейта линк, който ще се интегрира в Tejas.

Свързани теми

Предишна публикация
Чешкото МО бе глобено за покупката на вертолети от САЩ
Следваща публикация
Индия купува 70 броя HTT-40
207 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати

На 24 май Европейската комисия (ЕК) прие правила, чиято цел е да гарантират това, че увеличаването на трафика на безпилотни летателни апарати в Европа се осъществява при необходимите дози сигурност и безопасност за хората на земята и във въздуха. Това пише блогът Unmanned Systems Bulgaria.

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Boeing показа голям военен БЛА

Американският самолетостроител Boeing показа голям нискозабележим военен безпилотен летателен апарат (БЛА), който да се използва за поддръжка на пилотируеми бойни самолети. Това стана по време на австралийското авиошоу Avalon.

Меню