Появиха се снимки на алжирски МиГ-29М2

472 прочитания

Кадри на алжирски двуместен МиГ-29М2 публикува местният сайт menadefense.net. Макар страната да започна да получава новите си изтребители през миналата есен, засега нямаше налични техни снимки.

Машината, която е на кадрите, носи борден номер FB-99. На един от кадрите се вижда зеленееща растителност, което навежда на мисълта, че те са правени в Русия, по време на изпитанията.

През октомври 2020 г. Алжир започна да получава своите първи МиГ-29М/М2. Няма официална информация за това, какви количества е закупила африканската страна. По неофициални данни, в рамките на авиационното изложение МАКС 2019 са били подписани два договора между „Рособоронэкспорт” и алжирското правителство. Единият е бил за ескадрила МиГ-29, а другият за ескадрила Су-30МКА.

Според menadefense.net алжирските МиГ-29М/М2 са в конфигурация сходна на тази, която бе доставена на Египет. МиГ-29М/М2 е версия на палубните МиГ-29К/КУБ, но без спирачна кука и сгъваемо крило. Палубната версия се експлоатира от Индия и Русия. МиГ-29М/М2 бе поръчан от Сирия, но доставките не се осъществиха и реално Египет е първи клиент на версията, а Алжир е вторият.

Между 1999 и 2003 г. Алжир купува около 36 броя употребявани МиГ-29 (Изделие 9-13 и 9-51) от Беларус и Украйна. През 2006 г. е сключена сделка за 34 броя МиГ-29СМТ/УБТ, но след разногласия с руската страна, относно влагането на употребявани части в новопроизведените самолети, сделката бе развалена, а машините се озоваха в руските ВКС.

В момента, ВВС на страната експлоатират типа в едно крило, което има две ескадрили. Явно едната от тези ескадрили ще бъде подменена с новопроизведените изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия купува 70 броя HTT-40
Следваща публикация
F-15EX изпълни първи полет
472 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Меню