Чешкото МО бе глобено за покупката на вертолети от САЩ

540 прочитания

Чешкият орган за защита на конкуренцията ÚOHS е наложил глоба от 550 млн. чешки крони (€21,3 млн.) на Министерство на отбраната на страната, заради нередности при подписването на договора за покупка на вертолети UH-1Y и AH-1Z от САЩ.

Според ÚOHS, МО на страната неправомерно е сключил договор за американските вертолети, докато още е течала процедура за обжалване от страна на италианците от Leonardo. Решението, което датирано от 2 февруари 2021 г., не е окончателно и подлежи на обжалване по съдебен път. От чешкото МО са заявили, че ще обжалват глобата.

Чехия разглеждаше няколко варианта за покупка на 12 транспортно-бойни вертолети, които да заместят наличните Ми-24/35. Leonardo участваше в процедурата с AW139M, разглеждаха се и варианти за UH-60M, както и предложения на Airbus Helicopters. Самата процедура бе спирана на няколко пъти, а бюджетът бе коригиран многократно.

Финално, през 2017 г. процедурата бе с бюджет от 12 млрд. чешки крони (€470 млн.), а чешкият премиер обяви, че предпочита да бъдат избрани американски вертолети.

В средата на 2019 г. за победител бе избрано американското предложение за осем транспортно-бойни UH-1Y и четири щурмови AH-1Z. Първоначално бе обявено, че вертолетите ще бъдат купени за 14,6 млрд. крони (€570 млн.), но когато договорът бе подписан в края на ноември 2019 г., стойността му бе почти 17 млрд. крони (€660 млн.).

Точно сериозното надхвърляне на бюджета бе основната критика към сделката, а Leonardo твърдеше, че отговаря на всички чешки изисквания, при това на цена от само 8 млрд. крони (€310 млн.).

Чешкото МО, обаче има друга трактовка на процесите. От една страна се твърди, че всички преговори са били с италианското правителство и компанията Leonardo, макар и фактическа частично собственост на италианската държава, няма право да подава възражения по този процес. Освен това, офертата на италианците не отговаряла на всички чешки изисквания. Като доказателство се използва факта, че жалбите на Leonardo са отхвърлени на всички възможни инстанции.

Всички чешки вертолети ще пристигнат в страната до края на 2023 г. Чехия стана първият експортен клиент на UH-1Y и третият експортен клиент за щурмовия AH-1Z след Бахрейн и Пакистан (макар и доставките за тази страна да са замразени).

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Байдън няма да връща Турция в програмата F-35
Следваща публикация
Индия показа боен БЛА
540 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония търси нов боен вертолет

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

Турция разработва по-тежък боен вертолет

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Меню