За първи път жена летя, като борден във ВВС

644 прочитания

За първи път жена летя като борден инженер на вертолет на българските ВВС.Това съобщиха от МО.

На 4 февруари 2021 г. лейтенант Селда Нейдимова Ахмедова изпълни първи опознавателен полет като обучаем борден инженер на вертолет AS 532AL Cougar и стана първата жена на тази длъжност във военната ни вертолетна авиация.

Полетът беше с продължителност 40 минути в екипаж с командир – капитан Трифон Хаджийски, втори пилот – капитан Йордан Маринов, борден инженер – капитан Васил Ганчев и борден техник – офицерски кандидат Ангел Ангелов. Лейтенант Ахмедова служи в 24-та авиационна база от средата на 2019 г. и в момента заема длъжност старши техник в група „Вертолет и двигател” на ескадрила Оперативна подготовка на авиационната техника.

Струва си да се отбележи, че във ВМС на България от няколко години летят две жени, като бордни инженери на AS 565 Panther.

Свързани теми

Предишна публикация
МО планира да продължи с разпродаването на закритите летища
Следваща публикация
Дневно-нощни полети в Долна Митрополия
644 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

Договорът за Су-25 забуксува

Договорът за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на част от българските щурмови самолети Су-25 започва да буксува и има реалистични опасения, че е възможно той да не се реализира въобще.

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Меню