Президентът Байдън няма да връща Турция в програмата F-35

222 прочитания

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън няма намерение да връща Турция обратно в програмата F-35. Това съобщава Defense One.

„Турция е стар и ценен член на НАТО, но нейното решение да купи С-400 е несъвместимо с ангажиментите на страната, като съюзник на САЩ и член на НАТО. Няма промяна в позицията ни. Зенитните системи С-400 са несъвместими с F-35 и заради това Турция е извън програмата. Ние приканваме Турция да свали от въоръжение С-400”, заявява говорителят на Пентагона Джон Кирби.

Това показва, че поне в момента, Байдън няма намерение да промени линията, която бе заложена от администрацията на президента Тръмп. Турция бе изгонена от програмата F-35 през юли 2019 г.

„Турция имаше множество възможности да купи ЗРК Patriot от САЩ, но вместо това купи С-400, от което Русия печели финанси и влияние”, допълва още Кирби.

През миналия октомври Турция успешно тества своя комплекс С-400, като извърши реални стрелби с него. Това накара администрацията на Трумп да наложи конкретни санкции срещу страната.

Турция имаше намерение да купи поне 100 броя F-35A, като към момента в който тя бе изхвърлена от програмата бе заявила 30 машини и бяха построени шест самолета. Турски екипажи дори бяха започнали да се обучават на новата машина.

В същото време, турската индустрия също започва да се изважда от програмата, като последните части произведени там ще се вложат в новопостроените F-35 през 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия пак забавя избора на нов изтребител
Следваща публикация
Чешкото МО бе глобено за покупката на вертолети от САЩ
222 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Египет е подписал за Су-35

Египет е сключил договор за доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руския бизнес вестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

Меню