Президентът Байдън няма да връща Турция в програмата F-35

223 прочитания

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън няма намерение да връща Турция обратно в програмата F-35. Това съобщава Defense One.

„Турция е стар и ценен член на НАТО, но нейното решение да купи С-400 е несъвместимо с ангажиментите на страната, като съюзник на САЩ и член на НАТО. Няма промяна в позицията ни. Зенитните системи С-400 са несъвместими с F-35 и заради това Турция е извън програмата. Ние приканваме Турция да свали от въоръжение С-400”, заявява говорителят на Пентагона Джон Кирби.

Това показва, че поне в момента, Байдън няма намерение да промени линията, която бе заложена от администрацията на президента Тръмп. Турция бе изгонена от програмата F-35 през юли 2019 г.

„Турция имаше множество възможности да купи ЗРК Patriot от САЩ, но вместо това купи С-400, от което Русия печели финанси и влияние”, допълва още Кирби.

През миналия октомври Турция успешно тества своя комплекс С-400, като извърши реални стрелби с него. Това накара администрацията на Трумп да наложи конкретни санкции срещу страната.

Турция имаше намерение да купи поне 100 броя F-35A, като към момента в който тя бе изхвърлена от програмата бе заявила 30 машини и бяха построени шест самолета. Турски екипажи дори бяха започнали да се обучават на новата машина.

В същото време, турската индустрия също започва да се изважда от програмата, като последните части произведени там ще се вложат в новопостроените F-35 през 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия пак забавя избора на нов изтребител
Следваща публикация
Чешкото МО бе глобено за покупката на вертолети от САЩ
223 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню