Хърватия пак забавя избора на нов изтребител

259 прочитания

Хърватия отново е отложила избора на нов боен самолет за ВВС на страната. Това става ясно от думите на премира Андрей Пленкович, цитиран от местни медии.

На 4 февруари 2021 г. Пленкович е бил запитан от журналисти, кога ще бъде избран новия боен самолет на страната, предвид, че обявените планове говореха, че това ще се случи през януари.

„Ще изчакаме известно време. Плановете бяха от преди земетресението”, отговаря Пленкович.

На 29 декември 2020 г. централната част на Хърватия бе сполетяна от земетресение, при което загинаха седем души, а няколко хиляди постройки бяха сринати или сериозно повредени. Финансовите щети от бедствието са сериозни.

Веднага след изказването на премиера, президентът на страната Зоран Миланович е отбелязал пред журналисти, че разбира правителственото решение, но е напомнил, че офертите на участниците в процедурата имат валидност и тя е до края на 2021 г. Миланович, обаче е заявил, че смята икономическата криза за основна причина за отлагането на решението, а не земетресението от декември. По предварителни данни, хърватската икономика се е свила с 10% през 2020 г.

През ноември миналата година Хърватия получи последните и най-добри оферти за покупката на нови многоцелеви изтребители. Офертите са за нови F-16 Block 70 от САЩ, нови Gripen C/D от Швеция, употребявани Rafale от Франция и употребявани F-16 Barak 2020 от Израел. На 12 декември бе съобщено, че офертите са оценени.

Очакваше се, че през януари да бъде обявено политическото решение за покупката на нов изтребител, което трябваше да дойде от правителството и парламента, на база оценените оферти. Хърватската процедура върви без да има публично обявен бюджет и брой на желаните изтребители. Неофициално е известно, че се търсят 12 машини, които да заменят същия брой използвани сега МиГ-21 (на снимката), но е известно, че поне една от получените оферти е само за осем машини.

През миналия април хърватското правителство пак обяви, че ще забави процеса, като се оправда с пандемията от COVID-19 и неяснотите пред хърватската икономика. Тогава се планираше страните-учасници да дадат първоначалните си оферти през май, но този срок бе отложен за септември.

Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.

Техническият ресурс на хърватските МиГ-21 изтича в края на 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел одобри 9-милиарден план за обновяване на ВВС
Следваща публикация
Президентът Байдън няма да връща Турция в програмата F-35
259 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Меню