Израел одобри 9-милиарден план за обновяване на ВВС

422 прочитания

Израелското правителство е одобрило план на стойност $9 млрд., в рамките на който трябва да се обновят ВВС на страната. Това е станало вчера, 7 февруари 2021 г.

Планът дава само финансовата рамка, но конкретните решения за покупката на отделните типове, все още предстоят. Според израелската телевизия Channel 12, решението е взето след натиск от Вашингтон, от където са настояли час по-скоро Израел да уточни, какво ще прави с годишната си военна финансова помощ.

Почти целият план за превъоръжаване ще се финансира по линия на ежегодната военната помощ в рамките на $3,8 млрд., която САЩ отпуска на израелската държава. Time of Israel, обаче пише, че тъй като сделките ще се плащат авансово, трябва да се теглят заеми от американски банки, като лихвите и таксите ще са за израелска сметка. Това е станало причина финансовият министър на страната да е против плана, но мнението му не е било отчетено.

В рамките на 9-те милиарда ще се купят поне четири нови летящи цистерни KC-46A, които да заменят сега използваните Boeing 707.

Друга част от парите ще идат за нови изтребители. Дебатът как Израел да продължи с обновяването на своя изтребителен флот тече от няколко години. В момента страната има опция за придобиването на още 25 броя F-35I, както и полуофициално решение, че ще се купят още ударни F-15.

Според израелските медии, се е стигнало до съгласие, че на първо време ще се поръчат въпросните 25 броя F-35, а в близко бъдеще ще се реши, дали да се купят още толкова самолети от същия тип или да се иде към договарянето на същото количество нови ударни F-15.

Няма решение и за покупката на поне 20 тежки транспортни вертолети, които да заменят наличните CH-53 Yas’ur. Дебатът за това също се води от години, като в момента колебанието е дали да се заложи изцяло на CH-53K или CH-47F или в микса от вертолети да се добавят и няколко конвертоплана V-22 Osprey.

Освен това се планира и покупката на значително количество авиационни боеприпаси.

Свързани теми

Предишна публикация
Виетнам купува L-39NG
Следваща публикация
Хърватия пак забавя избора на нов изтребител
422 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Латвия се интересува от покупката на четири UH-60

Латвия се интересува от покупката на четири тактически транспортни вертолета UH-60M Blachk Hawk. Това става ясно от запитването, което е отправено към Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA).

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Меню