МО планира да продължи с разпродаването на закритите летища

1K прочитания
gabrovnitca

Министерство на отбраната има намерение да продаде през тази година още три летища, по линия на продажбата на имоти с отпаднала необходимост. Това се чете от „план-график” публикуван от военното ведомство.

В планът-график са посочени 249 имота с отпаднала необходимост, които Министерство на отбраната смята да пусне за продажба през 2021 г. Сред тях има три летища.

Като поземлен имот с индентификатор 14180.258.1 е посочена бившата авиобаза Габровница, край Монтана. В описанието е посочено, че става въпрос за казармен район и летище с обща площ от 2676,3 декара и 108 сгради.

През миналия ноември, МО пусна за продажба 468,6 декара, от територията на някогашната авиобаза. Явно е нямало кандидати, защото теренът е обявен отново за продажба през този януари, като началната му цена е 1 095 400 лв. Заявления за този търг се подават до 22 февруари 2021 г.

Другото летище, което се планира за продажба е летището Тенево/Окоп. То е с индентификатор 72240.23.361. Посочено е, че площта му е 1209,2 декара и на неговата територия няма сгради.

Сателитна снимка на летище Тенево/Окоп.

Третото летище е това в пазарджишкото село Черногорово. Индентификаторът му е 81089.5.5, а площта 158,9 декара. На неговата територия има шест сгради.

Цените и сроковете за подаване на оферти за тези имоти ще бъдат уточнени допълнително.

Летище Габровница (на сателитна снимка по-горе) се експлоатира активно до есента на 1998 г., когато е закрита 2-ра изтребителна авиобаза. В следващите две години на летището кацаха самолети с ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”, но след това то е практически изоставено.

Тенево/Окоп е запасно летище южно от Ямбол. То се използва активно в годините на Студената война. Последно през 2009 г. на неговата територия се проведе част от българо-американското учение „Тракийска пролет”, включително и полети, а територията му се използва и за други учения, включително и в по-ново време.

Черногорово е бивше аероклубно летище, което също се използваше в последните години за отделни летателни тренировки.

Свързани теми

Предишна публикация
Старт на кандидат-курсантската кампания във ВВВУ
Следваща публикация
За първи път жена летя, като борден във ВВС
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Рекорден прием в Долна Митрополия за 2019 г.

Рекордните 15 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2019 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2019 г.

Меню