Турция обяви космическите си амбиции

145 прочитания

Турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви свръхамбициозни планове за усвояване на космическото пространство от страната му. Това стана вчера, 9 февруари 2021 г., по време на нарочна пресконференция, на която бе обявена космическата програма на Турция.

„Националната ни космическа програма ще вкара Турция във висшата лига на световната космическа надпревара”, обяви Ердоган.

Турският президент е разкрил 10 цели, които страната му трябва да постигне в космическата сфера в следващото десетилетие.

„Основната и най-важна стъпка в програмата е достигането на Луната за 100-годишнината на нашата република”, заявява Ердоган, като уточнява, че се касае за твърдо кацане на лунната повърхност.

То трябва да се осъществи през 2023 г. и да се случи с ракета-носител изцяло турска разработка. За 2028 г. се предвижда меко кацане на Луната, което отново ще се случи изцяло с турски хардуер.

Ердоган е подчертал, че страната му трябва да развива своя космически бранд, като за целта ще продължи да се инвестира в създадената преди три години турска космическа агенция TUA (Türkiye Uzay Ajansı).

Сред 10-те точки е и изграждане на локална система за сателитно позициониране, създаване на възможности за изработка на спътници, изграждане на космодрум, изграждане на собствена система за наблюдения на земната повърхност от космоса и влагане на повече пари в наука, насочена към космическите изследвания.

Последната точка в програмата е изпращане на турски гражданин в космоса, който ще е натоварен с научна мисия.

Подозира се, че тази точка ще се реализира сравнително скоро с помощта на SpaceX. В края на януари Илон Мъск е провел телефонен разговор с Ердоган, като основна тема в разговора е била сътрудничество в космическата сфера. Компанията на Мъск вече предлага частни пилотирани мисии на земна орбита с помощта на Crew Dragon, като първата такава ще се реализира в края на годината.

Относно създаването на собствена ракета-носител, там нещата са хем по-сложни, хем не до там и основно се опира до наличие на достатъчно финанси.

През 2018 г. турската компания Roketsan започна с експерименти с метеорологични ракети. Тогава бяха изстреляни три с означението TP 0.2, като една от тях достигна височина от 130 km. Те бяха едностепенни с твърдо гориво. През октомври 2020 г. бяха изстреляни две други ракети под означението SR 0.1. Те бяха двустепенни – с твърдогоривна първа степен и втора степен с ракетен двигател с точно гориво. Тогава бе достигната височина от 136 km.

Една от експерименталните метеорологични ракети на Roketsan

Освен това Турция поддържа много добри отношения с Украйна, от където могат да се купят ракетни технологии.

Свързани теми

Предишна публикация
35 години от старта на работата по станцията „Мир”
Следваща публикация
Демонстраторът на Starship отново се разби при кацане
145 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Успешен старт за Ariane 5

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15…
Меню