F-35 страдат от липса на двигатели

448 прочитания

Американските изтребители F-35 страдат от липса на достатъчно изправни двигатели Pratt & Whitney F135, като ситуацията няма да се подобри значително в следващите месеци. Това съобщава Defense News.

Проблемът, за който признават от програмния офис на F-35 в Пентагона, се състои от две части – първо, центъра за поддръжка в Оклахома, който трябва да ремонтира моторите, не успява да се справя в заложените срокове. И второ, наскоро е открито, че на малка част от двигателите F135 се износва  защитното покритие на лопатките по-бързо от очакваното, което създава допълнителни трудности.

Според източници, с които Defense News разговаря, липсата на достатъчно двигатели е сериозен проблем свързан с изправността на изтребителите F-35, като към 2022 г. се очаква между 5 и 6 процента от наличните F-35 да стоят без двигатели, тъй като техните F135 са в ремонтните депа.

Ако, обаче не се вземат достатъчно бързи мерки, то процента F-35 без двигатели може да нарасне до 20 през 2025 г.

През януари 2021 г. процентът изправни F-35 е бил 69, като липсата на мотори е била една от основните причини за това. Една от мерките, които ВВС на САЩ взеха е да намалят броя на демонстрационните полети с F-35 за 2021 г.

Проблемът е бил забелязан още в началото на 2020 г., като през миналото ясно е станало ясно, че ремонтния център на Пентагона в Оклахома не може да ремонтира по 60 мотора годишно, както е заложено по план. Основна причина за това е по-голям обем на работа от очаквания.

В момента, Пентагона е увеличил работниците в ремонтния център в Оклахома, като са направени постъпки и за помощ от производителя Pratt & Whitney. Той от своя страна е започнал да модифицира покритията на лопатките.

F-35 страда от други подобни проблеми, който срива изправността му – например покритието на фанара се бели, което налага смяната на целия фанар. Обаче производителят GKN Aerospace не успява да смогне с производството. През май 2021 г. се очаква втора компания – PPG Aerospace, да започне да произвежда фанари за F-35, което ще подобри обстановката.

Свързани теми

Предишна публикация
Турската полиция се сдоби с щурмови вертолети
Следваща публикация
Фотография на първия турски MFI-395 Super Mushshak
448 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът започна да приема отново F-35

Пентагонът започна да приема отново многоцелеви изтребители F-35, след като се споразумя с производителя Lockheed Martin за това как да бъдат ремонтирани самолети, които са получени с производствени дефекти. Това съобщава Reuters.

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню