F-35 страдат от липса на двигатели

443 прочитания

Американските изтребители F-35 страдат от липса на достатъчно изправни двигатели Pratt & Whitney F135, като ситуацията няма да се подобри значително в следващите месеци. Това съобщава Defense News.

Проблемът, за който признават от програмния офис на F-35 в Пентагона, се състои от две части – първо, центъра за поддръжка в Оклахома, който трябва да ремонтира моторите, не успява да се справя в заложените срокове. И второ, наскоро е открито, че на малка част от двигателите F135 се износва  защитното покритие на лопатките по-бързо от очакваното, което създава допълнителни трудности.

Според източници, с които Defense News разговаря, липсата на достатъчно двигатели е сериозен проблем свързан с изправността на изтребителите F-35, като към 2022 г. се очаква между 5 и 6 процента от наличните F-35 да стоят без двигатели, тъй като техните F135 са в ремонтните депа.

Ако, обаче не се вземат достатъчно бързи мерки, то процента F-35 без двигатели може да нарасне до 20 през 2025 г.

През януари 2021 г. процентът изправни F-35 е бил 69, като липсата на мотори е била една от основните причини за това. Една от мерките, които ВВС на САЩ взеха е да намалят броя на демонстрационните полети с F-35 за 2021 г.

Проблемът е бил забелязан още в началото на 2020 г., като през миналото ясно е станало ясно, че ремонтния център на Пентагона в Оклахома не може да ремонтира по 60 мотора годишно, както е заложено по план. Основна причина за това е по-голям обем на работа от очаквания.

В момента, Пентагона е увеличил работниците в ремонтния център в Оклахома, като са направени постъпки и за помощ от производителя Pratt & Whitney. Той от своя страна е започнал да модифицира покритията на лопатките.

F-35 страда от други подобни проблеми, който срива изправността му – например покритието на фанара се бели, което налага смяната на целия фанар. Обаче производителят GKN Aerospace не успява да смогне с производството. През май 2021 г. се очаква втора компания – PPG Aerospace, да започне да произвежда фанари за F-35, което ще подобри обстановката.

Свързани теми

Предишна публикация
Турската полиция се сдоби с щурмови вертолети
Следваща публикация
Фотография на първия турски MFI-395 Super Mushshak
443 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Меню