Израел купува четири KC-46 и още F-35

223 прочитания

Израел ще купи още F-35, както и четири летящи танкера KC-46. Това е решил Министерският съвет на страната вчера, 16 февруари 2021 г., съобщава Reuters.

Източник на агенцията е потвърдил, че е било взето официално решение за нова ескадрила F-35, четири танкера KC-46, както и голямо количество боеприпаси. Предстои пускането на официално искане за оферта до американското правителство и след уточняване на условията ще се подпише договор.

Водещият израелски вестник Haaretz уточнява, че се касае за 25 броя F-35.

Решението идва 10 дни, след като израелското правителство прие рамката, в която ще бъде купувана нова авиационна техника в следващите години. За целта ще се използват $9 млрд. от годишната американска военна помощ, която страната получава.

Haaretz пише, че в момента е решено да се поръчат новите танкери KC-46, тъй като имало спешна необходимост от подмяна на част от старите Boeing 707, които се използват в момента. Необходимостта е за поне осем нови летящи цистерни. Освен това е решено, че покупката на ескадрила ударни F-15 ще остане за по-късен етап.

Другата належаща тема за израелските ВВС е договарянето на нови тежки вертолети, които да заместят ветераните CH-53 Yas’ur. Приетата финансова рамка говори за купуването на 20 вертолета, като от една страна има колебания, дали да се заложи на CH-47F или на CH-53K, а от друга, има полемики дали да не се купят и няколко конвертоплана V-22 Osprey.

Израел експлоатира F-35I Adir, което е вариация на F-35A с някои израелски системи. Страната в момента е поръчала 50 броя от този тип, като са доставени около 24 броя.

Израел ще стане вторият експортен клиент на KC-46 след Япония.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ пенсионират част от наличните B-1B
Следваща публикация
Турската полиция се сдоби с щурмови вертолети
223 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Меню