Израел купува четири KC-46 и още F-35

223 прочитания

Израел ще купи още F-35, както и четири летящи танкера KC-46. Това е решил Министерският съвет на страната вчера, 16 февруари 2021 г., съобщава Reuters.

Източник на агенцията е потвърдил, че е било взето официално решение за нова ескадрила F-35, четири танкера KC-46, както и голямо количество боеприпаси. Предстои пускането на официално искане за оферта до американското правителство и след уточняване на условията ще се подпише договор.

Водещият израелски вестник Haaretz уточнява, че се касае за 25 броя F-35.

Решението идва 10 дни, след като израелското правителство прие рамката, в която ще бъде купувана нова авиационна техника в следващите години. За целта ще се използват $9 млрд. от годишната американска военна помощ, която страната получава.

Haaretz пише, че в момента е решено да се поръчат новите танкери KC-46, тъй като имало спешна необходимост от подмяна на част от старите Boeing 707, които се използват в момента. Необходимостта е за поне осем нови летящи цистерни. Освен това е решено, че покупката на ескадрила ударни F-15 ще остане за по-късен етап.

Другата належаща тема за израелските ВВС е договарянето на нови тежки вертолети, които да заместят ветераните CH-53 Yas’ur. Приетата финансова рамка говори за купуването на 20 вертолета, като от една страна има колебания, дали да се заложи на CH-47F или на CH-53K, а от друга, има полемики дали да не се купят и няколко конвертоплана V-22 Osprey.

Израел експлоатира F-35I Adir, което е вариация на F-35A с някои израелски системи. Страната в момента е поръчала 50 броя от този тип, като са доставени около 24 броя.

Израел ще стане вторият експортен клиент на KC-46 след Япония.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ пенсионират част от наличните B-1B
Следваща публикация
Турската полиция се сдоби с щурмови вертолети
223 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35

САЩ са прекратили доставката на оборудване за турските F-35. Това е първата по-конкретна стъпка за тоталното блокиране на доставките на самолета. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Меню