Турската полиция се сдоби с щурмови вертолети

428 прочитания

Авиационния отряд към турската национална полиция е получил първия щурмови вертолет TAI T129B. Това съобщава днес, 17 февруари 2021 г., турският вътрешен министър в профила си в Twitter.

За сделката се знае малко. През 2017 г. турската национална полиция поръча девет броя T129B, като стойността на договора е неизвестна. Не се знае и кога ще бъдат получени всички машини.

Предполага се, че турската полиция ще използва вертолетите в южните и източните провинции на страната, където има традиционно напрежение с кюрдите.

Авиационния отряд към турската полиция вече има не малко сериозна авиационна техника, включително безпилотни апарати Bayraktar и Anka.

TAI T129 e развитие на италианския AW129 Mangusta, който полита за първи път през септември 2009 г. Вертолетът получава турска авианика и въоръжение, по-мощни двигатели и други подобрения. До момента турската армейска авиация е получила 51 машини от този тип (девет от тях са от първата серия, които са с ограничени бойни способности). Турската жандармерия също е клиент на вертолета със заявка за 18 броя, от които шест са доставени.

Турция активно се опитва да експортира машината, като имаше и твърда поръчка от Пакистан, но поради обтегнатите отношения със САЩ, турската компания TAI не успява да осигури доставка на значителна част от оборудването.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел купува четири KC-46 и още F-35
Следваща публикация
F-35 страдат от липса на двигатели
428 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters

Украинското правителство подписа договор за доставката на 55 вертолета от европейската вертолетостроителна компания Airbus Helicopters. Това е станало на 29 май 2018 г., а стойността на договора е малко над €550 млн.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”

Работник е пострадал при наземни изпитания в авиоремонтното предприятие ТЕРЕМ „Летец”, намиращо се в Северния район на летище София. Инженерът е пострадал при работа по вертолет Ми-24В от състава на българските ВВС.

Меню