ВВС на САЩ мислят за евтин заместник на F-16

781 прочитания

ВВС на САЩ разсъждават над възможността да приемат на въоръжение изцяло нов боен самолет, който да е алтернатива на F-35 и който да може да замести все още масовите F-16. Това съобщава Aviation Week & Space Technologies, цитирайки командващият на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун.

„Ако може да получим нещо, което е по-добро, не струва много и няма да глътне много време, защо не? Нека не купуваме само това, което е налично, нека погледнем дали не може да създадем нещо друго”, обяснява генерал Браун пред журналисти.

Според него, подобен самолет ще има за цел да замени все още масовите F-16. Той го описва или като „поколение 4.5” или като „поколение 5-”. Най-важната характеристика на този самолет трябва да е отворената архитектура на авиониката, което да позволява по-лесна модернизация. Браун посочва, че ВМС на САЩ са взели сходно решение, когато са решили да започнат да купуват Super Hornet Block III, който също се описва, като „поколение 4.5”.

Командващият на ВВС на САЩ изрично е заявил, че в последно време е натрупан много опит в бързото проектиране на нови военни самолети, като той посочва учебния T-7 и работата по проекта за създаване на изтребител от шесто поколение NGAD. През миналата година стана ясно, че технологичният демонстратор на този проект е вече изпитан.

Генералът посочва, че в момента тече предварителната работа по този проект. Основната задача е да се разбере, дали той би бил ефективен от финансова гледна точка, като по темата работи отдел на Пентагона. Ако това се окаже така, то ще започне работа по подсигуряване на политическа подкрепа.

Браун споделя и че е много важно да се дефинира точният микс между отделните типове на въоръжение във ВВС на САЩ, като да се осигурят, както достатъчно платформи с високи способности, така и платформи с по-скромни способности, които обаче да са по-масови.

Всичко това се прави в рамките на подготовката на военния бюджет за финансовата 2023 г., която стартира на 1 октомври 2022 г.

Въпросът с високата цена за експлоатация на F-35, огромните забавяния в програмата и техническите трудности около него, е много належащ, предвид, че САЩ все още експлоатират около 950 броя F-16C/D, чийто живот е към края си. В началото на годината се чуха гласове ВВС на САЩ започна да заменя старите F-16 с нови F-16, но генерал Браун не е убеден в това.

„Всъщност, искам да можем да построим нещо нови и различно, което не е F-16”, казва генералът цитиран от Defense News.

F-35 вече понесе един шамар в САЩ, когато бе решено изтребителите F-15C/D в състава на Въздушната национална гвардия на САЩ да бъдат заменени с новопостроени F-15EX, а Пентагона планира да купи до 200 броя от тези самолети. Ключовата аргументация там беше, че F-35 е твърде скъп. Първият полет на типа стана факт на 2 февруари тази година.

Интересно е, че Южна Корея има сходен подход. Страната купува F-35A, но и работи по собствения си проект KF-X, който също се описва, като „поколение 4.5”. Целта е точно по-масов и достъпен самолет от F-35. Първият полет на типа се чака догодина.

Пълномащабен макет на KF-X

Ако САЩ се решат на подобен ход, то това окончателно ще зачеркне F-35, като масова платформа, която трябва да замени другата масова платформа в лицето на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия се интересува от F-35
Следваща публикация
Германия и Франция спорят за FCAS
781 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тръмп е гарантирал доставките на F-35 за Турция

Американският президент Доналд Тръмп е гарантирал, че Турция ще получи своите F-35A. Това е заявил турският външен министър Мевлют Чавушоглу, в интервю за местна телевизия дадено вчера, 29 юни 2018 г.

Полетите с B-1B са възстановени

Първият тежък бомбардировач B-1B е започнал да лети отново, след като типа бе спрян от полети за близо месец, поради проблеми с катапултната система. Това съобщава Air Force Times.

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

Меню