ВВС на САЩ пенсионират част от наличните B-1B

196 прочитания

ВВС на САЩ започна да превежда в изпълнение плана за пенсиониране на част от наличните бомбардировачи B-1B. Това съобщава Defense News.

Първият B-1B, който трябва да бъде пенсиониран през тази година, вече е прелетял в базата за дългосрочно съхранение Дейвис-Монтан, Аризона. ВВС на САЩ планира да свали от въоръжение 17 от наличните 62 броя B-1B, като за това е получена оторизация от Конгреса на САЩ. Това ще се случи до септември 2021 г.

Надеждите са, че с намаляван на броя бомбардировачи в строя, ще се подобри поддръжката на самолетите, които ще продължат да служат. Освен това, така ВВС на САЩ започват да се подготвят за приемане на въоръжение на новите стратегически бомбардировачи B-21.

От 17-те машини, които ще се свалят от въоръжение, само четири ще бъдат държани на дългосрочно съхранение, което ще им позволи да бъдат върнати в строя, ако това се наложи. Останалите ще бъдат разглобени и рециклирани.

B-1B, който оригинално е замислен като ядрен стратегически бомбардировач, се ползва активно в последните две десетилетия в изцяло конвенционална роля. Високият интензитет, с който се експлоатира той се отразява зле на техническото му състояние, което налага ВВС на САЩ да влагат все повече пари в поддръжката му.

Планира се B-1B да остане на служба още 15 години и той окончателно да бъде свален от въоръжение през 2036 г.

Освен 17-те бомбардировача, ВВС на САЩ ще пенсионира тази година и 44 броя A-10, около 30 танкера KC-135 и KC-10, 24 транспортни самолета C-130H и още толкова безпилотни апарата RQ-4.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия и Франция спорят за FCAS
Следваща публикация
Израел купува четири KC-46 и още F-35
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Меню