Хърватия се интересува от F-35

249 прочитания

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя Lockheed Martin, цитирани от Reuters.

Агенцията е разговаряла с Грег Умър, вицепрезидент на Lockheed в авиационния отдел на компанията. Според него, Хърватия е проявила интерес към покупката на F-35, но други детайли не са били дадени.

Умър е уточнил, че в момента F-35 участва в конкурси в Канада, Финландия и Швейцария, като машината се разглежда, като опция в Гърция, Испания и страни от Източна Европа и Близкия изток.

Хърватия в момента е в конкурсна процедура за избор на нов боен самолет. Формално се разглеждат предложенията за нови F-16 Block 70, нови Gripen C/D, употребявани Rafale и употребявани F-16C/D от Израел. Полуофициално е известно, че Хърватия търси 12 изтребителя, но се разглеждат и варианти за само осем машини.

Финалните и най-добри оферти постъпиха през ноември 2020 г., като се очакваше през януари тази година да бъде взето решение от правителството и парламента на страната, за това коя оферта е предпочитана.

В началото на февруари, обаче премиерът на страната Андрей Пленкович заяви, че финалното решение ще почака известно време поради затрудненото положение на страната му, във връзка със скорошното земетресение там. Хърватският президент Зоран Миланович, пък намекна, че проблемът е най-вече финансов.

Полша стана първата източноевропейска страна, която подписа за F-35. Страната заяви 32 машини през миналия януари.

Свързани теми

Предишна публикация
НАТО обяви своите RQ-4D за частично боеготови
Следваща публикация
ВВС на САЩ мислят за евтин заместник на F-16
249 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финландия тръгна да търси нов изтребител

Финландското правителство пусна запитван за даване на даване на първоначални оферти. Запитването е пуснато до четири страни – САЩ, Великобритания, Франция и Швеция, от които се чакат оферти за пет типа изтребителя.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

МиГ-29К аварира в Индия

Палубен изтребител МиГ-29К е аварирал при излитане от авиобазата Ганза, край индийския град Гоа. Машината е от състава на индийските ВВС, а пилотът се е катапултирал успешно.

Меню