35 години от старта на работата по станцията „Мир”

326 прочитания

Преди точно 35 години, на 20 февруари 1986 г., на орбита е изстрелян първият модул на съветската орбитална станция „Мир”. Тя става първата многомодулна станция, на която се извършват дълговременни мисии.

Първият модул, който е известен като базов модул, се нарича „Мир”. Конструктивно той се базира на предишните две съветски станции „Салют-6” и „Салют-7”, но има вграден възел, към който могат да се скачват още пет модула.

„Мир” е изстрелян в 00,28 часа московско време, с ракета-носител „Протон-К”. Модулът е изведен успешно на орбита. Първият екипаж, който го посещава е в състав Леонид Кизим и Владимир Соловьов. Те се скачват със станцията на 14 март 1986 г. и остават на брода ѝ почти 125 денонощия.

Първият модул, който се скачва с „Мир” след изстрелването ѝ, става „Квант-1” през март 1987 г. През ноември 1989 г. е добавен още един модул – „Квант-2”. Модулът „Кристалл” се скачва през май 1990 г., последван от „Спектр” през май 1995 г. и „Природа” през април 1996 г.

Общо 104 човека от 12 страни минават през станцията „Мир” между 1986 и 2000 г. Между тях е и българинът Александър Александров, който работи на станцията през юни 1988 г.

Американската космическа совалка се скачва с „Мир“ седем пъти между 1995 и 1998 г.

На „Мир” е проведен рекордния престой на Валерий Поляков, който остава на орбита в продължение на 437 денонощия. Този рекорд все още не е подобрен.

В края на 90-те години на миналия век, когато вече е взето решението за строежа на Международната космическа станция, ентусиазмът за поддръжката на „Мир“ рязко намалява. Русия няма пари да я поддържа и няма реалистична частна алтернатива за финансирането ѝ. Отделно, тя изначално е проектирана да остане на орбита около пет години, като техническото ѝ състояние непрекъснато се влошава. Затова през януари 2001 г. е взето решение тя да бъде свалена от орбита.

Станцията е изведена от орбита на 23 март 2001 г., като останките ѝ се разбиват в Тихия океан.

Свързани теми

Предишна публикация
ESA подкрепя разработката на университетски курсове в България
Следваща публикация
Турция обяви космическите си амбиции
326 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Меню