НАТО обяви своите RQ-4D за частично боеготови

218 прочитания

НАТО обяви, че флотът му от безпилотни разузнавателни апарати RQ-4D Phoenix е достигнал първоначално ниво на бойна готовност (IOC). Това съобщиха от Алианса.

Очакваше се, че НАТО ще обяви своите пет броя RQ-4 за частично боеготови през декември миналата година, малко след получаването на последния апарат, но срокът се измести. Те са купени в рамките на програмата за съюзно земно наблюдение AGS.

Основната цел на програмата AGS е НАТО да разполага със система за наблюдение в реално време, без значение от метеорологичната обстановка, която да може да се използва за морско патрулиране, обзор на земната повърхност, откриване на цели, подпомагане на цивилното население при хуманитарни кризи, граничен контрол и други подобни. Данните могат да се предоставят на всички страни-членки.

Апаратите са базирани в авиобаза Сигонела, на остров Сицилия.

RQ-4D е вариация на RQ-4B Block 40 Global Hawk. Основният сензор на апарата, който е от клас HALE (голяма височина, голяма продължителност на полета) е радарът Northrop Grumman MP-RTIP, който е AESA радар със синтетична апертура, който може да работи по земни, морски и въздушни цели и да изгражда висококачествени радарни картини.

Програмата AGS стартира през 2009 г., но мина през множество забавяния и предефенирания на целите. В крайна сметка, 15 страни от НАТО участват в програмата, като споделят финансовата ѝ тежест. България е една от тях, като поема малко под 1% от разходите.

Свързани теми

Предишна публикация
Пенсионираха TH-67
Следваща публикация
Хърватия се интересува от F-35
218 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню