ESA подкрепя разработката на университетски курсове в България

100 прочитания

През февруари 2021 г. стартира изпълнението на проект „Space Education for Bulgaria“ (SpaceEdu4BG), финансиран от Европейската космическа агенция (ESA) в рамките на Плана за европейските коопериращи държави (PECS). Това съобщиха от катедра „Астрономия” от Физическия факултет на СУ.

Целта на проекта и основната дейност е разработка на девет съвременни университетски курса, включително учебни планове, лекции и презентации, по водещи теми от космическите технологии и техните приложения.

Курсовете ще бъдат на теми, които са идентифицирани като основни в работа на ESA. Това ще засили теоретичната и практическата подготовка на млади кадри за космическата индустрия, както и ще утвърди привлекателността на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ като желано и водещо място за приложно обучение в областта на космическите изследвания.

Проектът е с продължителност от две години и се координира от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет. Сред авторите на курсовете са учени от СУ, от Института по астрономия с НАО Рожен към Българската академия на науките, представители на бизнеса и индустрията.

Планира се курсовете да бъдат разработени, да стартират и да бъдат включени в учебните програми на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. Успешното изпълнение на проекта ще доведе както до по-добра синергия в областта на космическите изследвания и техните приложения у нас, така и до засилване на връзката между българската научна общност и ЕКА.

За повече информация и контакт с екипа на проекта: „Space Education for Bulgaria“ (SpaceEdu4BG).

Свързани теми

Предишна публикация
35 години от старта на работата по станцията „Мир”
Следваща публикация
NASA иска да купи място на „Союз”, но през частна компания
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…
x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…
Меню