NASA иска да купи място на „Союз”, но през частна компания

118 прочитания

NASA иска да купи място за полет до МКС на руския космически кораб „Союз”, но през частната компания Axiom Space. Това съобщава The Verge, позовавайки се на собствени източници.

Целта на осигуряването на място на „Союз” е застраховка в случай на проблем с космическия кораб Crew Dragon на SpaceX, което би оставило Международната космическа станция (МКС) без американски астронавт на борда.

В началото на февруари от NASA официално обявиха намерението си за това, но сега The Verge съобщава, че агенцията ще направи евентуалната покупка през посредник. Това, обаче не е новост. През 2017 г., когато стана ясно, че космическите кораби в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP) ще се забавя, агенцията купи пет места на борда на „Союз” през Boeing.

От Axiom са отказали коментар за изданието, а от NASA са потвърдили, че разговарят с компания посредник, но са отказали да я назоват поименно.

NASA се опитваше и да договори полети на „Союз” на бартерна основа – в замяна на място на руския кораб, агенцията предлагаше място на кораб по програмата CCP. За момента, няма официална договорка по тази инициатива, която трябваше да стартира тази есен.

The Verge съобщава, че NASA иска американски астронавт на борда на Союз МС-18, чийто старт е планиран за 10 април 2021 г. По неофициална информация, още от януари в Русия са двама американски астронавти – Марк Ванде Хей и Ан Маклейн, които се готвят за полета. И двамата имат предишни полети с руския космически кораб.

Желанието на NASA да си осигури място на поредния полет на „Союз” показва доста консервативния подход на агенцията. В момента, на борда на МКС има четирима американци. Катлин Рубинс пристигна там на борда на Союз МС-17, който ще се завърне на земята на 18 април. Останалите трима са част от екипажа на мисията Crew-1, която се провежда с Crew Dragon. Тяхното завръщане на родната планета се планира за края на април или началото на май.

В същото време, мисията Crew-2 се планира за 20 април. Няма индикации, че има сериозна опасност за забавянето ѝ.

Остава въпросът, колко ще струва мястото на американския астронавт на борда на „Союз“. Полетът на Катлин Рубинс струваше на американските данъкоплатци $90 млн., а предишните пет полета на американци с руския кораб бяха по $75 млн. всеки.

Свързани теми

Предишна публикация
ESA подкрепя разработката на университетски курсове в България
Следваща публикация
Индия планира да изстреля хора на орбита през 2023 г.
118 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Изстреляха отново X-37B

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Меню