Индия планира да изстреля хора на орбита през 2023 г.

102 прочитания

Индия планира да изстреля трима космонавти на орбита през 2023 г., като преди това ще извърши два безпилотни полета с космическия кораб Gaganyaan. Това съобщава Space News.

Индийската космическа агенция ISRO планира да изстреля първия безпилотен Gaganyaan („небесен апарат“ на санскритски) през август 2022 г., в чест на 75-тата годишнина от индийската независимост. Ако този полет премине нормално в края на 2022 или началото на 2023 г. ще има нов безпилотен тест.

Едва след неговото успешно провеждане се планира старт на Gaganyaan с трима космонавти на борда му. Те ще извършат полет на ниска околоземна орбита към края на 2023 г. Ако това стане факт, Индия ще се нареди до Китай, САЩ и Русия, като страна, която самостоятелно може да изстрелва космонавти на орбита.

До сега се планираше ISRO да изстреля първия безпилотен Gaganyaan през декември 2021 г., но тези планове се отлагат заради пандемията от COVID-19. Отделно върви обучението на четирима космонавти. То се извършва в Русия, като идеята е те да са достатъчни за един тричленен екипаж и един космонавт-дубльор.

Визуализация на Gaganyaan на орбита

Gaganyaan ще бъде изстрелван с ракетата-носител Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV Mk III), която ще има модифицирана последна степен. От 2014 до 2019 г. ракетата има четири успешни пуска.

Индия работи по пилотируема космическа програма от 2007 г. насам. През декември 2014 г. макет на спускаемата капсула на Gaganyaan (на заглавната снимка) бе изстреляна по суборбитална траектория, за да се изпита топлинния ѝ щит. През юли 2018 г. пък бе тествана системата за аварийно отделяне на космическия кораб от ракетата-носител.

Малко е известно за индийските планове за пилотируемата космонавтика. Наскоро индийското правителство публикува чернова на стратегия на страната в сферата на космонавтиката. Там е заложено, че Индия ще се стреми да поддържа присъствие в космоса с пилотируеми мисии, включително и извън земната орбита. На база на тази стратегия трябва да се дефинира дългосрочна пътна карта за усвояване на космоса.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic отлага следващите тестови полети
Следваща публикация
NASA иска да купи място на „Союз”, но през частна компания
102 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…

Индия показа боен БЛА

Индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) демонстрира пълномащабен макет на боен безпилотен летателен апарат.…

Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни дебютния си полет вчера, 13 април 2019 г., от летището в Мохаве, Калифорния. Изпитателният полет е преминал нормално.

Меню