МиГ-21 претърпя инцидент в Румъния

544 прочитания

Инцидент при кацане е претърпял двуместен МиГ-21 в Румъния. Това съобщава МО на страната.

Инцидентът е станал вчера, 23 февруари 2021 г., в 18,30 часа местно време при кацане в 71-ва авиобаза на румънските ВВС, разположена край град Къмпия-Турзи в централната част на Румъния.

Според румънското МО инцидентът не е тежък и е свързан с колесника на самолета. Екипажът е невредим, а самолетът е пострадал съвсем леко. Въпреки това, регулярните полети с МиГ-21 в румънските ВВС са спрени до изясняване на инцидента. Носенето на бойно дежурство в рамките на мисията „ер полисинг” не е нарушено. Сформирана е комисия, която да разследва инцидента.

Румънските ВВС все още експлоатират две ескадрили модернизирани МиГ-21 Lancer. Неяснотите около придобиването на още F-16 оставя ветераните на служба за неопределен период.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия предлага МиГ-35 на Аржентина
Следваща публикация
Русия се похвали с бойно използване на „Орион”
544 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко F-35A за сметка на F-15X

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко изтребители от следващо поколение F-35A, но за сметка на това ще се сдобият с повече от новите-стари F-15X. Това показва петгодишния бюджетен план на Пентагона, цитиран от Bloomberg.

Меню