Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

541 прочитания

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание Full Aviacion.

Офертата е дошла след двустранна среща по въпросите на военно-техническото сътрудничество, която е била проведена между 17 и 21 февруари 2021 г. в Буенос Айрес. На нея заместник-директорът на руската федерална служба занимаваща се с оръжейния експорт Анатолий Пунчук е предложил продажбата на МиГ-35 с пакет въоръжение, вертолети Ми-171, зенитно-ракетни системи и друго въоръжение.

Изданието не дава детайли за броя предложени самолети, нито цената, но уточнява, че пакетът въоръжение е включвал противокорабни ракети Х-35У, управляеми ракети „въздух-земя” Х-38МЛ, управляеми бомби КАБ-500Кр, ракети „въздух-въздух” Р-77-1 и Р-73.

Аржентинските ВВС вече са оператор на Ми-171. През 2013 г. са доставени две машини, които се използват за търсене и спасяване и транспорт в Антарктика. От доста време се спекулира, че южноамериканската страна има интерес към покупката на поне още четири такива вертолета.

Аржентина се опитва от доста години да обнови военната си авиация, но тези усилия срещат два непреодолими фактора – перманентната финансова криза, в която е страната и оръжейното ембарго, което Великобритания налага. Миналата година Великобритания блокира потенциална сделка за 10 броя леки изтребителя FA-50.

В момента аржентинските ВВС разполагат с две ескадрили изтребители-бомбардировача A-4AR и една ескадрила въоръжени УТС IA-63 Pampa III. Поддръжката на A-4AR е крайно проблематична и рядко изправни са повече от 7 – 8 машини.

Русия все още няма експортен клиент за МиГ-35. Изтребителят бе представен официално в началото на 2017 г., но единствено са поръчани два предсерийни и шест серийни изтребителя, които ще се използват за тестове в Русия.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира производството на T-7A
Следваща публикация
МиГ-21 претърпя инцидент в Румъния
541 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха

Няколко водещи израелски медии обявиха, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е победила в Хърватска, но информацията бе отречена от хърватски официални лица и институции.

Аварира Ми-171 на македонската полиция

Транспортен вертолет Ми-171Е от състава на вертолетния отряд към македонската полиция е аварирал днес, 4 май 2020 г., на летище Скопие. Няма загинали.

Черна гора подписа за три вертолета Bell 412

Министерството на отбраната на Черна гора подписа договор с Bell Helicopter за доставката на три двудвигателни транспортни вертолета Bell 412. Сделката е на стойност €30 млн.

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

Меню