Държавният секретар на САЩ изрази безпокойство за египетската покупка на Су-35

601 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е изразил безпокойство за египетската покупка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е станало по време на телефонен разговор с египетския външен министър Самех Шукри.

„Държавният секретар е изразил безпокойство, относно гражданските права в Египет, като той е посочил, че това ще е централна тема на отношенията между двете страни, както и за потенциалната покупка на изтребители Су-35 от Русия”, се казва в прессъобщение след разговора.

Интересно е, че в съобщението на Държавният департамент на САЩ се говори за „потенциална” покупка. В действителност, Египет започна да получава договорените Су-35 през миналото лято. Няма официална информация за бройката, но съдейки от снимките на бордните номера на египетските Су-35 (на снимката горе), може да се касае за до 10 машини.

Египет бе „осветен”, като официален клиент на Су-35 едва през май 2020 г., след като по темата се спекулираше в продължение на повече от две години. Няма яснота колко броя Су-35 е договорила страната, но се предполага, че бройката е между 24 и 30.

След политическите сътресения в последните години, Египет започна да пазарува оръжие в по-сериозни количества от Русия и Европа, като остави на заден план САЩ, като основен доставчик.

Свързани теми

Предишна публикация
Варианти, варианти…
Следваща публикация
Израел избра CH-53K
601 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италия намалява темпа на покупка на F-35

Италианското правителство е взело решение да намали темпа на покупка на изтребителите от следващо поколение F-35 с цел спестяване на разходи. Това съобщава Defense News.

Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет

Сериозна порция откровени размисли, страсти и странни идеи по отношения на българската военна авиация бяха изказани на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 13 декември 2017 г.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…
Меню