Държавният секретар на САЩ изрази безпокойство за египетската покупка на Су-35

598 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е изразил безпокойство за египетската покупка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е станало по време на телефонен разговор с египетския външен министър Самех Шукри.

„Държавният секретар е изразил безпокойство, относно гражданските права в Египет, като той е посочил, че това ще е централна тема на отношенията между двете страни, както и за потенциалната покупка на изтребители Су-35 от Русия”, се казва в прессъобщение след разговора.

Интересно е, че в съобщението на Държавният департамент на САЩ се говори за „потенциална” покупка. В действителност, Египет започна да получава договорените Су-35 през миналото лято. Няма официална информация за бройката, но съдейки от снимките на бордните номера на египетските Су-35 (на снимката горе), може да се касае за до 10 машини.

Египет бе „осветен”, като официален клиент на Су-35 едва през май 2020 г., след като по темата се спекулираше в продължение на повече от две години. Няма яснота колко броя Су-35 е договорила страната, но се предполага, че бройката е между 24 и 30.

След политическите сътресения в последните години, Египет започна да пазарува оръжие в по-сериозни количества от Русия и Европа, като остави на заден план САЩ, като основен доставчик.

Свързани теми

Предишна публикация
Варианти, варианти…
Следваща публикация
Израел избра CH-53K
598 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините се ориентират към Gripen

Филипините са определили шведския Saab Gripen C/D, като най-добър кандидат в програмата за покупка на нов многоцелев изтребител. Това е заявил министърът на отбраната на страната Делфин Лорензана, цитиран от държавната информационна агенция PNA.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Меню